Фискални рачун закључава радње

Драгана Келеч
Фискални рачун закључава радње

Бањалука - Порезници су ове године у Српској привремено затворили 213 локала због неиздавања фискалних рачуна, показују подаци Пореске управе РС.

У највећем броју случајева катанац је стављен на угоститељске објекте - 159, а слиједе трговине са 40. Са радом су морали да престану најчешће до 15 дана да би власници објеката отклонили утврђене неправилности.

Пореска управа РС је у периоду од почетка године до 16. августа обавила 1.412 контрола у области промета путем фискалних каса, а инспектори су утврдили неправилности у 669 случајева.

- Најчешћи пропусти односили су се на неевидентирање промета путем фискалних каса и неиздавање фискалних рачуна. Због тих неправилности издата су 683 прекршајна налога са изреченом казном у укупном износу од 456.293 марке и поднесено је 29 захтјева за покретање прекршајног поступка - истакла је директор Пореске управе РС Зора Видовић.

И док порески инспектори из мјесеца у мјесец све опсежније провјеравају издавање фискалних рачуна, трговци и угоститељи тврде да су на удару само мали предузетници. Предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука Богдан Марјановић каже да је неопходно поштовати закон и да су фискалне касе и уведене да би постојала контрола промета.

- Контроле се, међутим, обављају ад хок и то најчешће када треба оправдати број запослених инспектора и тада се углавном кажњавају мали трговци и угоститељи. На удару су мали самостални привредници. Нико од инспектора не смије да оде и провјери како се ради у великим и моћним фирмама - истакао је Марјановић.

Он упозорава да због неповољног амбијента пада број радњи.

- На подручју Бањалуке тренутно има мање од 500 прехрамбених продавница, док их је ранијих година било двоструко више. Сигуран сам да је и 40 продавница које су ове године биле привремено затворене због неиздавања фискалних рачуна сада на ивици пропасти или су потпуно затворене. За тих 15 дана већини робе је истекао рок трајања, па су отишли у минус и не могу даље да послују - додао је Марјановић.

Прошлогодишњи пропусти

У Пореској управи РС кажу да је лани обављено 2.916 контрола евидентирања промета путем фискалних каса и да су код 1.424 пореска обвезника утврђене неправилности.

- Због пропуста које су затекли порески инспектори издата су 1.562 прекршајна налога на износ казне од 1.029.100 марака. Поднесена су и 22 захтјева за покретање прекршајног поступка, а за 31 пореског обвезника изречена је мјера забране обављања дјелатности - рекли су у Пореској управи.

Бањалука

"Бум, бум, рум"

"Андерграунд"

Кафе посластичарница "Лускор"

"Коноба код Ђуке"

"Три терасе"

 

Бијељина

Кафе "Монца"

"Моја друга кућа"

"Екстра стар"

"Код Луле"

Кафе-бар "Ај вамо"

 

Приједор

Продавница "Брат"

Трговачко предузеће "Хонг Хуо"

Угоститељска радња "Ћамбела"

Трговина "Душа"

"Дас ламинати"

 

Добој

Ноћни клуб "Рупа-2"

Кафе-бар "Маестро"

Пицерија "Пикадо"

Пивница "Стари град"

Паб "Форт"

 

Требиње

Угоститељска радња "Стадион код Гојка"

Кафе-бар "Мима"

СУР "Мимоза"

"Тајм-аут"

"Никол"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана