Фискалне касе стижу у Брчко за пола године

Маријана Миљић
Фискалне касе стижу у Брчко за пола године

Брчко - Фискализација у Брчко дистрикту требало би да заживи од почетка идуће године, а власти тренутно кроје прописе како би до тада све било спремно за издавање фискалних рачуна.

У Влади Брчко дистрикта истичу да су у фази израде и доношења прописа који су неопходни за спровођење Закона о фискалним системима, те да предузимају и друге припреме прије усвајања ових докумената.

- Увођење фискализације почеће 1. јануара 2018. године, како је и предвиђено Законом о фискалним системима. Прије тога потребно је донијети прописе који ће пратити ово законско рјешење - казали су у Влади Брчко дистрикта.

Између осталог, већ је прописано да ће од фискализације бити ослобођена пољопривредна газдинства, занатлије које се баве старим и умјетничким занатима, али и они који порез на доходак плаћају у паушалном износу. Издавања ових рачуна ослобођене су и банке и осигуравајућа друштва, поштанске услуге, музеји, улични продавци, чистачи ципела и други.

Из Брчко дистрикта су поручили да располажу довољним бројем инспектора за контролу издавања фискалних рачуна.

Увођење фискализације у Брчком била је тема и посљедње сједнице влада РС и ФБиХ, која је одржана почетком марта ове године и тада је договорено да ће од Савјета министара тражити увођење фискализације у дистрикту.

Конкретне одговоре шта је урађено у вези с тим питањем и који су ставови предузети нисмо добили од ентитетских влада. У Влади ФБиХ су само казали да су средином јуна усвојили закључке са сједнице која је одржана у Бањалуци и да о тој теми немају ништа ново да кажу.

Привредници из Српске поручују да је несхватљиво да у Брчком још није уведена фискализација и да власти дистрикта то годинама избјегавају.

- Посматрајући из угла привреде, није добро да постоје мјеста у БиХ, која су на неки начин изолована и гдје не важе иста законска рјешења која су на снази у ентитетима већ одавно. Због тога привредници из Брчког представљају нелојалну конкуренцију осталима у БиХ. То отвара могућност за малверзације и због тога је неопходно увести фискализацију и у дистрикту - каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Привредници

У Брчком има око 3.000 пореских обвезника, а фискализацијом ће, на основу садашњих података, бити обухваћено њих око 2.500. На тај начин они ће доћи у исту раван са привредницима у РС и ФБиХ, који су већ годинама у систему фискализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана