Фирме без радника згрнуле милионе

Марина Чигоја
Фирме без радника згрнуле милионе

Бањалука - Чак 106 предузећа у Српској нема ниједног радника, али им то није сметало да у прошлој години остваре милионску зараду, сазнаје "Глас Српске".

Та предузећа завршила су прошлу годину са укупном зарадом од 3,15 милиона марака. Ова ситуација не би била бизарна да се поменута предузећа не баве дјелатностима које подразумијевају радну снагу попут грађевинских и инжењерских послова, разним видовима производње, трговином и услужним дјелатностима.

Предводи их бањалучка фирма "Хидроенерго", која је зарадила 358.717 марака. Друга на листи по висини зараде је фирма "ГИМ Геотехника" са 297.933 КМ. Претежна дјелатност ових фирми су инжењерски послови и с њима повезано техничко савјетовање.

Без радника су до профита дошле још двије бањалучке фирме. "Уградња намјештаја", која се бави завршним грађевинским радовима, пословала је прошле године са добити од 283.227 КМ.

"Перић груп" зарадио је за годину 227.353 марке на пословима изградње стамбених и других објеката.

Да зарађивање без радника не полази за руком само бањалучким бизнисменима свједочи и фирма "Пољо холц" из Шипова. Ово предузеће бави се производњом резане грађе, а на тим пословима прошле године зарадило је 203.367 КМ.

Занимљиво је да је претежна дјелатност и већине осталих фирми које остварују зараду без радника производња, а међу њима су и предузећа која се баве трговином, услужним дјелатностима, пољопривредном производњом, производњом обуће и одјеће, боја и лакова, плоча те цијеви и амбалаже од пластичних маса. Фирме се баве и услужним дјелатностима у шумарству и искоришћавању шума, постављањем електричних инсталација и опреме, одржавањем и поправком моторних возила, превозом робе у друмском саобраћају, управљањем холдинг друштвима, приређивањем сајмова и другим дјелатностима.

Економисти кажу да фирма без радника не би требало да постоји, али да закон ипак то дозвољава јер директор фирме не мора бити запослен у њој уколико ради у неком другом предузећу које плаћа порезе и доприносе на његову плату.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да би Пореска управа и Инспекторат РС требало да одговоре на питање како је могуће да фирма ради и остварује добит, а нема радника.

- На страну накарадна законска рјешења и потпуна анемичност контролних органа, здрава логика каже да ако имате фирму, било којом врстом посла да се бави, морате имати некога да то ради, осим ако се не ангажују неке фирме, попут услужних, од којих се изнајмљује неко или нешто. Зачуђујуће је да у оваквом насртају послодаваца на стечена радничка права имате чак фирме које никог не запошљавају, а остварују добит. Неког су морале ангажовати, само је питање на који начин, а најчешће је то незаконито - казала је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да је најбитније да је добит коју су та предузећа остварила опорезована. Он је истакао да постоје и фирме које раде сезонски и да је могуће да оне направе добит без радника.

- Не видим ту неку велику сумњу у малверзације јер су те фирме пријавиле добит. То су вјероватно неке консултантске фирме - казао је Згоњанин.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да фирмама претежна дјелатност може бити производња, али да није обавезно да се оне тиме баве.

- Код саме регистрације можете написати да ће вам примарна дјелатност бити било шта, али да вам то не буде основна дјелатност. Постоји могућност да фирме запошљавају раднике, а да их нису регистровали или да се баве комисионим послом у смислу да су извозници, рецимо, фурнира, а да је произвођач нека друга фирма - рекао је Павловић и додао да се ови случајеви морају преконтролисати и систем уредити како не би долазило до сличних заврзлама.

Организација

Већина, односно 90 предузећа која су лани остварила добит без иједног радника организована су као друштва са ограниченом одговорношћу, док је седам акционарских друштава, од којих су три у стечају. Међу њима је и осам задруга и једна здравствена установа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана