Фантомске фирме на порезу утајиле 6,38 милиона КМ

Маријана Миљић
Фантомске фирме на порезу утајиле 6,38 милиона КМ

Бањалука - Предузећа у Српској, која имају једног или немају ниједног пријављеног радника, оштетила су за непуне двије године буџет РС за 6,38 милиона марака.

Порески инспектори су у 2015. и у овој години контролисали око 400 обвезника који имају једног или немају пријављеног радника.

- Инспектори су након окончаних контрола наложили овим фирмама плаћање додатних пореских обавеза у износу од 6,38 милиона марака - навели су у Пореској управи РС.

Приликом одабира пореских обвезника за контролу, Пореска управа РС у анализи ризика као један од критеријума користи податке о броју запослених односно пријављених радника у јединственом систему за регистрацију, контролу и наплату доприноса.

- Порески обвезници са једним или ниједним запосленим који су пријављени у јединствени систем, имају значајну флуктуацију у броју запослених, а остварују велику добит и сматрају се ризичним пореским обвезницима - казали су у Пореској управи.

Најчешће је ријеч о пореским обвезницима која се баве трговином на велико, изградњом стамбених и нестамбених зграда, организацијом извођења грађевинских пројеката и савјетовањем које се односи на пословање и друге врсте управљања.

Извршни директор Удружења економиста РС – SWOT Саша Грабовац рекао је да треба појачати контролу предузећа која имају једног или ниједног радника и на тај начин спријечити злоупотребе и избјегавање плаћања пореза.

- У Српској је довољно имати пар стотина марака за оснивање и регистрацију предузећа. Многи то злоупотребљавају јер након лаке регистрације одраде низ сумњивих трансакција, утаје порез и затворе фирму - навео је Грабовац и додао да због тога Пореска управа треба да нађе мјеру између лаке регистрације предузећа, која је пожељна, и спречавања злоупотреба и утаје пореза.

Дјелатности које најчешће обављају фирме са једним или без радника

* Савјетовање и управљање

* Трговина на велико

* Изградња зграда

* Извођење грађевинских пројеката

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана