Фамосов комплекс ишчекује инвеститоре

Маријана Миљић
Фамосов комплекс ишчекује инвеститоре

Пале - Општина Пале исплатила је јуче посљедњу траншу у износу од 1,15 милиона марака за имовину фабрике "Фамос" коју је купила у стечајном поступку, а тиме је и званично постала власник хала, машина и земљишта овог некадашњег гиганта.

За имовину овог предузећа општина је понудила 2,2 милиона марака и крајем новембра прошле године потписала споразум о куповини са стечајним управником "Фамоса" Радославом Братићем. Помоћ општини Пале у куповини "Фамоса" обезбиједила је Влада РС, која је за те намјене уплатила милион марака.

- Исплатом посљедње транше општина је постала власник 62.000 метара квадратних земљишта и 24.000 метара квадратних пословних простора, те машина које се налазе у халама. Комисија ће извршити примопредају имовине и након те процедуре процијенићемо њену вриједност и укњижити је на општину - рекао је начелник Пала Бошко Југовић.

Општина је купила имовину "Фамоса" да би формирала пословну зону с циљем привлачења нових инвеститора и запошљавања.

- Простор "Фамоса" постаће озбиљна пословна зона. Ми смо већ разговарали са потенцијалним инвеститорима који су заинтересовани да покрену производњу у тим халама. Колики ће ти капацитети бити и из које дјелатности ће инвеститори долазити још не знамо - рекао је предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић.

Из општине Пале поручују да ће инвеститори плаћати минималан износ за коришћење хала, док постоји могућност да неки и не издвајају новац за те сврхе.

- То ће прије свега зависити од тога колико су инвеститори атрактивни, чиме ће се бавити и колико радника ће запослити - навели су у општини Пале.

Одмах након исплате посљедње транше за куповину имовине "Фамоса" одржана је и сједница Одбора повјерилаца на којој је донесена одлука да уплаћени новац иде на измирење дуговања према бившим радницима.

- Потраживања радника биће у потпуности измирена. Не знам колико тачно износе њихова потраживања, али ће сигурно бити у потпуности измирена - казао је Братић и додао да ће дио новца бити утрошен и за трошкове стечајног поступка.

Продајом имовине "Фамоса" стављена је тачка на стечај у том предузећу, који је трајао више од деценије. Стечај је покренут 31. децембра 2007. године. За фабрику је 2016. године био заинтересован инвеститор из Турске Идрис Фатих Сахин, који је понудио 2,8 милиона марака, али није уплатио тај износ.

Топлана

Бошко Југовић је рекао да је на простору бивше котловнице "Фамоса" могуће градити нову топлану која би могла да грије Пале, а да постојећа топлана буде измјештена.

- Већ данас смо планирали да посјетимо "Еко-топлане" у Бањалуци да бисмо сагледали могућности за примјену истих рјешења у Палама - казао је Југовић.

Финансирање куповине имовине "Фамоса"

*1,2 милиона КМ - општина Пале

* 1 милион КМ - Влада РС

Имовина "Фамоса"

*62.000 метара квадратних земљишта

*24.000 метара квадратних хала

* машине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана