Европа подијељена, САД задовољне, Кинези помажу Русима

Срна
Европа подијељена, САД задовољне, Кинези помажу Русима

Брисел, Вашингтон, Пекинг - Западне санкције подијелиле су Европу и свијет - Американци и дио Европљана траже још већу изолацију Русије, а други дио ЕУ и Кинези желе њихово укидање или нуде помоћ Москви.

Земље ЕУ само на први поглед имају јединствен став о санкцијама - наводи лист "Велт".

Њемачка, без обзира на оштру реторику канцеларке Ангеле Меркел, не жели додатне санкције, а њемачки привредници траже  да санкције буду укинуте.

Њемачки министар вањских послова Штајнмајер истиче  да санкције према Русији не требају бити саме себи циљ.

Велики број анкетираних Нијемаца /40 одсто/ санкције сматра погрешним, а њих је више од оних који подржавају политику Запада према  Москви.

Аустријски канцелар Вернер Фајман мисли да су санкције  биле нека врста самоодбране, али да поједине земље од њих сада праве "својеврсну религију".

Он се залаже за  алтернативне путеве. "Не постоји само пут који води у дубоку кризу, него и други пут који води из кризе", каже аустријски канцелар.

Мађари су јасно рекли да се противе санкцијама, Французи све више желе њихово укидање, а  Чеси и Словаци од првог дана не гледају на њих благонаклоно.

Истовремено, балтичке земље, Пољска и Велика Британија траже још јаче санкције.

Предсједник САД Барак Обама подржава санције и сматра да је економска ситуација у Русији показала да је понашање руског предсједника Владимира Путина - погрешно.

Он је одбацио тврње многих аналитичара да је Русија у Украјини направила оно што је хтјела.

"Путин управља државом у којој пада вриједност валуте и која је у финанцијској кризи и економској рецесији. Не чини се да је престигао мене или САД", рекао је он у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Кинески министар вањских послова Ванг Ји увјерен је да Русија може сама да превлада економске потешкоће, али,  ако затреба, Кина је спремна да помогне.

"Кинеско-руски односи стратешке сарадње и партнерства на високом су нивоу.  Увијек пружамо једни другима помоћ и подршку. Ако руској страни затреба, ми ћемо помоћи колико год можемо", рекао је Ји у интервјуу за хонгконшке медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана