Ер Србија само до Загреба и обрнуто

Танјуг
Ер Србија само до Загреба и обрнуто

Ер Србија може да превози искључиво на линији Загреб-Београд и обрнуто, и не може да продаје карте путницима из Загреба ка другим дестинацијама преко Београда.

Хрватска агенција за цивилно ваздухопловство саопштило је синоћ да српска авиокомпанија Ер Србија може да обавља услуге линијског ваздушног превоза тако што превоз путника смије да обавља искључиво на линији Београд Загреб и обрнуто.

То се односи и на продају авио карата, наводи се у писаном одговору те агенције достављеном Танјугу.

"Хрватска агенција за цивилно ваздухопловство је прихватила нотификацију, односно обавјештење Ер Србије за успостављањем ваздушног саобраћаја на линији Београд-Загреб и обратно. То значи да Air Serbia може обављати услуге линијског ваздушног саобраћаја на начин да се превоз путника смије обављати искључиво на линији Београд - Загреб и обрнуто односно из Београда као првог полазишшта у Загреб и из Загреба до Београда као крајњег одредишта. То се односи и на продају авио карата", стоји у о одговору хрватске агенције за цивилно ваздухопловство.

Из одговора хрватске агенције недвосмислено произлази да Ер Србији није допуштено да продаје авио карте на подручју Хрватске до Београда, али и друге дестинације.

Хрватски "Јутарњи лист" објавио је, наиме, да хрватске ваздухопловне власти још нису издале дозволу Ер Србији за свакодневне летове на линији Загреб-Београд, те да је "камен спотицања" то што би српска авиокомпанија путнике из главног града Хрватске преко Београда могла да превози до 15 дестинација у Европској унији по повољнијим цјенама него тамошња Кроација ерлајнз.

Није познато да ли је ријеч о политичком или бизнис маркетингу, али Ер Србија, према писању загребачког дневника, неће моћи да услужи транзитне путнике, нити да искористи све своје капацитете.

Указује се и да је Ер Србија по снази и броју путника већ достигла словеначку Адрију и хрватску Кроацију заједно.

Тим поводом премијер Александар Вучић изјавио је јуче да ће Србија гледати да заштити своју националну авио компанију и своју економију, те додао да је Србија отворена за конкуренцију и такмичење.

Одговарајући на питање о проблемима Ер Србије у вези с продајом карата у Хрватској, он је подсјетио да у Србији са успјехом ради безброј хрватских компанија.

"И ми им желимо добар посао", рекао је Вучић и додао да не жели да вјерује да се неко уплашио конкуренције "авио компаније једне земље која није члан ЕУ, надам се да то није разлог".

Додао је да напротив жели да вјерује да су по среди неке друге ствари и да ће у сваком случају Србија гледати да заштити свог оператера и своју економију.

"Ми се конкуренције не плашимо, чуди ме да једна земља ЕУ, осећа, не знам шта, дозу страха од конкуренције из једне балканске земље, која бар у наредних пет година неће бити део ЕУ", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана