Ер Србија - годину дана послије

Б92
Ер Србија - годину дана послије

Прије годину дана, авион "ербас А319" националне авиокомпаније Ер Србија полетио је са аеродрома Никола Тесла у Абу Даби.

Годину дана послије, угашене су рођенданске свећице, а полетјеле жеље до неких већих висина.

Национални авио-компанија обиљежила је синоћ прву годину постојања, као профитаблна компанија, што је чини фирмом за понос.

Генерални директор Ер Србије Дане Кондић изјавио је да је национални авиопревозник Србије на добром путу да буде профитабилна компанија до краја године.

"Резултати пословања у трећем кварталу су импресивни, а у августу смо имали рекордне резултате до сада", истакао је Кондић на свечаности у Скупштини града Београда.

Кондић је рекао да је овај дан веома посебан јер се обиљежава и 87 година од настанка ове авио компаније.

Обиљежавању прве године рада националног превозника присуствовао је и премијер Србије Александар Вучић који је честитајући запосленима у тој фирми годишњицу, навео да та компанија данас представља понос свих грађана Србије

"Представаљате Србију на најбољи начин и за само годину дана од нечега што је било пред банкротом направили сте фирму за понос", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је успјех Ер Србије заслужан за то што београдски аеродром данас вриједи двоструко више него прије само годину дана и да се свјетске компаније отимају да добију концесију за њега.

Премијер је поручио и да ће Влада Србије остати уз Ер Србију.

"Трудићемо се да уземо пореза онолико колико припада и на време. Желим вам веће плате, а нама веће порезе", нашалио се том приликом Вучић.

Вучић је истакао да ће менаџмент и радници морати да и онај успјех који су постигли у 2014. у односу на 2013. да понове слиједеће године, али исто тако и поручио руководству да ће морати да повећа плате запосленима што су они поздравили аплаузом.

Вучић се захвалио и шефу Етихада Џејмсу Хогану, као и шеику Мухамеду бин Заједу рекавши да без те помоћи не би било ни опстанка ни напретка ЈАТ-а и Ер Србије.

Предсједник надзорног одбора компаније и градоначелинк Београда Синиша Мали рекао је да је само за годину дана компанија постала међу највећим у Европи и да ће са сигурношћу завршити годину са профитом.

"Остварићемо циљ који је пред нас поставила Влада Србије", рекао је Мали и додао да је ово примјер најуспјешније консолидације у историји европске авио- индустрије и да је та компанија за само годину дана успјела да парира најбољима у Европи.

Присутнима на прослави се обратио из Абу Дабија и Џејмс Хоган, предсједник Етихад ервејза који је честитао Ер Србији на успјеху и рекао да је српски национални авипревозник на путу профитабилности и ка томе да постане сјајна авиокомпанија.

"Своју посвећеност Ер Србији показујемо кроз нашу инвестицију, унапређење знања и запошљавања. Драго нам је што можемо да допринесемо развоју снажне Ер Србије", рекао је Хоган.

Ер Србија је почела са радом као национални авио-превозник Србије 26. октобра 2013. и сада лети до више од 39 дестинација у Европи, Медитерану и Блиском истоку са матичног међународног аеродрома "Никола Тесла Београд" у путничком и теретном саобраћају.

Компанија Ер Србија уписана је умјесто Јат ервејза у Агенцији за привредне регистре (АПР) 29. октобра прошле гоидине, и уплаћен је оснивачки капитал од 16,86 милијарди динара.

Авио-компанија тренутно има флоту од 10 ускотрупних и пет турбоелисних авиона.

Представници Етихад ервејза и Владе Србије су 1. августа 2013. потписали уговор о стратешком партнерству о формирању нове националне авио-компаније Србије као наслиједника Јат ервејза који је отишао у историју, и нови авио-превозник је у претходних годину дана рада увео многе нове линије и повећао број путника и приходе. Етихад има 49 одсто власнички удио, а држава Србија 51 одсто.

Партнерство Ер Србије са Етихад ервејзом из Уједињних Арапских Емирата омогућило је радна мјеста за више од 600 држављања Србије. У јуну ове године ове године Ер Србија је добила дозволу за директне летове из Београда ка САД, а синоћ су такође најављени летови до Торонта И Њујорка.

У мају Национална авио-компанија Ер Србија представила је нове меније свог кетеринга на летовима. Ради се о унапређеној верзији менија, која се заснива на квалитету намирница, разноврсности понуде и специфичностима националне кухиње.

Ер Србија постала је чланица новог Бренда. Наиме, Етихад ервејз је недавно представио нови бренд "Етихад ервејз партнерс", чије су чланице - Ер Берлин, Ер Србија, Ер Сејшели, Џет ервејз, Дарвин ерлајн и Етихад ервејз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана