Електронски потпис елиминише шалтер

Маријана Миљић
Електронски потпис елиминише шалтер

Бањалука - Пореска управа РС објавила је да је почело са радом њено сертификационо тијело и да је почела са издавањем електронских сертификата пореским обвезницима, што ће привредницима и институцијама олакшати пословање и рад, а грађанима омогућити да избјегну стајање на шалтерима.

У Пореској управи истичу да је успостављањем сертификационог тијела омогућена прва услуга која ће користити електронски потпис.

- Дорадом апликације ППО за електронско подношење пореских пријава, образац 1002 за порез по одбитку, омогућено је да се наведена пореска пријава убудуће може слати потписана електронским потписом издатим од стране сертификационог тијела Пореске управе РС. У том случају, потписивањем пореске пријаве електронским потписом, порески обвезници неће бити дужни да код Пореске управе врше овјеру основног листа наведеног обрасца - објаснила је директор Пореске управе РС Зора Видовић.

Пријем и обрада захтјева за издавање електронских сертификата и попратне документације и потписивање уговора о пружању услуга сертификације биће обављано у подручним јединицама Пореске управе РС. Издавање дигиталних сертификата за пореске обвезнике и грађане је потпуно бесплатно.

- Позивамо све пореске обвезнике да поднесу захтјев за издавање бесплатних електронских сертификата и на тај начин максимално искористе погодности електронске комуникације са Пореском управом РС - истакла је Видовићева.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић је рекла да је за похвалу инсистирање Пореске управе на томе да се привредницима максимално олакша комуникација и убрза процес подношења пореских пријава.

- Привредници су у прилици да у свакодневном раду у значајној мјери користе информационе технологије, а како је вријеме у пословању драгоцјено, електронска сертификација ће им много значити - казала је Ристићева.

Она је навела да је Привредна комора спремна на пуну сарадњу са Пореском управом у промоцији и обуци привредника да би их што више поднијело захтјев за електронску сертификацију.

- Једино на тај начин можемо допринијети ефикаснијем пословању привредника, јер је уштеда времена веома важан фактор у пословању. Електронска сертификација ће уједно растеретити и Пореску управу, док ће с друге стране порески обвезници добити на времену и неће чекати на шалтерима - нагласила је Ристићева и додала да је привредницима потребно представити електронску сертификацију и предности које она пружа.

Закон о електронском потпису РС, који је ступио на снагу 31. децембра 2015. године, предвиђа могућности да и органи управе буду носиоци електронске сертификације.

Подаци максимално заштићени

Сертификационо тијело Пореске управе РС успостављено је у оквиру пројекта реформе фискалног сектора који финансира Америчка агенција за међународни развој у БиХ (УСАИД) и у сарадњи са Агенцијом за информационо друштво РС за потребе електронског подношења пореских пријава и развој електронских сервиса.

- Током израде пројекта коришћени су безбједносни стандарди и контроле посљедње генерације - истакли су у Пореској управи РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана