“Електрокрајина” изградила 270 километара нове мреже

Милијана Латиновић
“Електрокрајина” изградила 270 километара нове мреже

БАЊАЛУКА - Бањалучка “Електрокрајина” изградила је више од 270 километара нове електродистрибутивне мреже у оквиру великог пројекта реконструкције који је започео средином прошле године захваљујући чему је више десетина хиљада потрошача добило далеко квалитетније снабдијевање електричном енергијом.

Како наводе из “Електрокрајине”, у склопу пројекта који се одвија на подручју свих радних јединица предузећа постављено је 5.000 нових бетонских стубова на средњенапонској и нисконапонској мрежи.

- За потребе реконструкције “Електрокрајина” је до сада уложила више од пет милиона КМ из повољне кредитне линије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Овај вишегодишњи инвестициони циклус, вриједан око 30 милиона КМ, у другој фази предвиђа измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградњу 25.000 дигиталних бројила са даљинским очитавањем потрошње, што ће увелико повећати ефикасност обрачуна и наплате електричне енергије и знатно смањити  дистрибутивне губитке предузећа - истичу у “Електрокрајини” и додају да су за девет мјесеци ове године из властитих средстава уложили десет милиона КМ у изградњу и санацију електромреже и трафо-станица што је довело до стабилније и поузданије испоруке електричне енергије.

Предузеће се истовремено налази у процесу потпуне реорганизације и прилагођавања радних процеса одредбама новог Закона о електричној енергији, у склопу чега ће закључно са крајем ове године у потпуности престати са пословима снабдијевања купаца и постати искључиво оператор дистрибутивног система.

- “Електрокрајина” је у досадашњем процесу реорганизације већ остала без 2.500 највећих купаца чије снабдијевање је преузела надлежна дирекција “Електропривреде РС” у Требињу, што је пресудно утицало на смањење деветомјесечних пословних прихода предузећа за више од 25 одсто, односно за 41,8 милиона КМ, у односу на исти период прошле године - наводе из највећег електродистрибутивног предузећа у РС.

Прилагођавање новој организацији довело је до оптимизације броја запослених приликом чега је “Електрокрајину” ове године, добровољно уз исплаћене стимулативне отпремнине, напустило 422 радника, те је предузеће закључно са крајем септембра имало 1.445 запослених.

“Електрокрајина” је, како наводе, за потребе стимулативних отпремнина и накнада за економско-социјално збрињавање радника са припадајућим порезом исплатила 16,3 милиона КМ, што је утицало на повећање пословних расхода по том основу, с тим да ће се у предстојећем периоду осјетити значајни позитивни ефекти смањења укупних трошкова на исплате плата и остала примања запослених.

Поменуте околности губитка највећих купаца и исплата радника који одлазе, уз нешто мању потрошњу струје због пандемије вируса корона, утицале су да “Електрокрајина” првих девет мјесеци 2020. заврши са губитком од 23,4 милиона КМ.

Смањена потраживања

Упркос свим изазовима, “Електрокрајина” је у обрачунском периоду успјела смањити укупна потраживања и пласмане за скоро 11 милиона КМ, односно за 13,7 одсто. Поред тога, предузеће је у текућој години унаприједило кључне пословне параметре који се огледају у обезбјеђењу квалитетније испоруке електричне енергије, појачаном откривању неовлашћене потрошње, очувању високог нивоа наплате уз редовну исплату свих примања запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана