Експанзија засада маслине и смокве на југу Српске

Милош Васиљевић
Експанзија засада маслине и смокве на југу Српске

ТРЕБИЊЕ - Осим маслине која царује Херцеговином права је помама за садњом смокве јер тој медитеранској култури погодује клима на крајњем југу Српске, а њени плодови и прерађевине лако нађу пут до купаца.

Више од пет хиљада стабала маслине засађено је од 2010. године у Требињу, а све је више и малих маслинара који у свом винограду подно Леотара одвоје једно парче земље за 50 до 100 стабала ове медитеранске културе.

Најпознатији требињски виноградар, али и маслинар Радован Вукоје каже за “Глас Српске” да имају највећи маслињак у комаду у Херцеговини у Засад пољу посађен прије 13 година. Према његовим ријечима, важан је сваки маслинар јер се показало да ова култура одлично успијева у Требињу. 

- Маслине не морају да се узгајају на великој површини јер све је више оних који их саде за сопствене потребе. Добро би дошла једна уљара у источној Херцеговини која би прерађивала маслине од малих произвођача - рекао је Вукоје.

Истиче да је задовољан почетком године те да ће неке сорте раније процвјетати. Ове године, очекује и добар род, а временске прилике им иду наруку.

- Сада нам одговарају падавине, касније је пожељно што више сунца јер имамо систем за наводњавање тако да није проблем, а маслинама погодује суша. Лани смо имали род од 12 тона, сада очекујемо и већи јер су маслине старије, па је и принос већи - рекао је Вукоје.

Према његовим ријечима, све производе од маслина лако је пласирати на тржишту.

- Све што радимо с маслиновим уљем продамо страним туристима већином у нашој земљи, али и у угоститељским објектима - рекао је Вукоје.

Осим маслине, на југу Српске све је популарнија и производња смокве. 

- Ми развијамо и засаде смокве, а од те културе правимо и ликер, џемове али ту су и сушене смокве. Ипак, издвојили би ликер од смокве који спремамо у дестилерији - рекао је Вукоје.

Јеромонах и сабрат манастира Тврдош Порфирије рекао је за “Глас Српске” да осим око пчела и винове лозе доста имају и засада маслина.

- Сада имамо око 1.500 стабала, а најбоље су се показале италијанске сорте. Маслиново уље ће ићи на тржиште за неколико година. Сада се користи за потребе манастира, али и на такмичењима у Хрватској и БиХ, а крајем године наше маслиново уље биће и на престижном сајму у Њујорку. Све више људи у овом крају одлучује се за садњу маслине, али и смокве - рекао је Порфирије.

Бренд

Радован Вукоје истиче да се пуно ради на брендирању маслиновог уља у Херцеговини.

- Имамо идеалне услове за производњу маслине, а њихово уље је наша велика шанса. Када је ријеч о вину, направили смо бренд, налазимо се на три континента у Азији, Европи и Америци, а тако желимо да наступимо и с маслинама, односно маслиновим уљем - истакао је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана