Двије зграде бањалучке „Медицинске електронике“иду поново на добош

Маријана Миљић
Двије зграде бањалучке „Медицинске електронике“иду поново на добош

Бањалука - Стечајни управник бањалучке „Медицинске електронике“ Лазо Томић заказао је четврту лицитацију за двије зграде ове установе јер боксерски судија Здравко Милојевић није уплатио 3,2 милиона марака понуђених на прошлој, нити је доставио доказ да се кредитно задужује како би исплатио новац.

Милојевићев син Огњен је на лицитацији одржаној 4. октобра понудио за два објекта „Медицинске електронике“ марку више од 3,2 милиона за колико су биле понуђене некретнине. Имао је рок до 6. новембра да уплати излицитирани износ, али се то није десило. Затражио је и да му буде продужен рок за уплату, али уз тај захтјев није доставио ниједан ваљан документ да ће то заиста и урадити и да се кредитно задужује за ту инвестицију. Због тога је Томић расписао четврту лицитацију за продају два објекта, која ће бити одржана 20. децембра у Окружном привредном суду у Бањалуци. Двије некретнине „Медицинске електронике“ процијењене су на 7,83 милиона, али их Томић не може продати испод 3,2 милиона КМ.

- Милојевић није уз захтјев за продужење рока уплате доставио ниједан ваљан документ да је од банке затражио кредит, да је тај захтјев за задужење стручна служба оцијенила позитивно и да се само чека засједање кредитног одбора у том предмету. Суд због тога није могао продужити рок - казао је Томић и додао да је и суд заузео праксу да више никоме не продужује рок за уплату новца, јер је то од изузетка постало правило.

Милојевић није одговарао на телефонске позиве тако да нисмо успјели сазнати да ли остаје при одлуци да купи некретнине „Медицинске електронике“ и да ли ће учествовати на новој лицитацији.

Стечај у „Медицинској електроници“, коју је потресло више афера, покренут је у јулу 2010. године. У марту 2010. године на основу налога тадашњег Специјалног тужилаштва РС похапшено је више челника Инвестиционо-развојне банке РС, сувласника и директора „Медицинске електронике“ због сумње да су манипулисали акцијама и ширили лажне информације како би бизнисмену из Бањалуке Мили Радишићу омогућили јефтино преузимање државног капитала и тиме оштетили буџет РС за милионски износ. Пресудом Врховног суда РС из 2014. године Радишић је осуђен на три године затвора због манипулација акцијама „Медицинске електронике“. Том пресудом је поништен и уговор којим је Радишић купио акције овог предузећа.

Сувласници

У главној згради „Медицинске електронике“, која је понуђена на продају сувласници просторија су и „Триглав осигурање“ и Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ). Своје просторије у том објекту има и Министарство финансија РС, односно Комисија за хартије од вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана