Дужници важу ризик и камату

Жељка Кокот
Дужници важу ризик и камату

Бањалука - Иако су стамбени кредити са варијабилном каматном стопом тренутно повољнији, због негативног еурибора стручњаци сматрају да су кредити са фиксном стопом боље рјешење јер нуде сигурност.

Становницима Српске који желе да се задуже ради рјешавања стамбеног питања банке нуде стамбене кредите уз различите услове отплате, а једина дилема коју будући купци треба да разјасне односи се на избор камате, односно да ли се одлучити за варијабилну или фиксну стопу.

Кредити са фиксном каматном стопом важе за најсигурније јер не постоји могућност промјене услова отплате па су износи свих рата једнаки. Са друге стране, промјенљиве каматне стопе штите клијента од самовоље банака, али он је зависан од стања на међубанкарском тржишту јер је каматна стопа директно везана за либор или еурибор стопе.

Стопа по којој се банке задужују на свјетском тржишту годинама је била на нули, сада је чак и у малом минусу, чиме кредити за варијабилним стопом постају атрактивнији јер будући дужници наизглед немају много разлога за страх од раста рате преко ноћи.

Ипак, посматрано дугорочно, варијабилна каматна стопа је за клијента ризичнија јер се прилике на свјетском тржишту у дужем временском периоду не могу са сигурношћу предвидјети, па постоје тенденције да ће растом ове стопе и рате кредита расти.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић каже да су због негативне стопе еурибора тренутно исплативији, али уједно и много ризичнији, кредити са варијабилном каматном стопом.

- Немогуће је са сигурношћу рећи која врста кредита је боља јер обје имају предности и недостатке. Ипак, будућим дужницима савјетујем да подигну кредит са фиксном стопом која ће им омогућити сигурност приликом отплате, јер еурибор може у сваком моменту доживјети раст - објашњава Дудуковић.

Из Нове банке Бањалука кажу да се банке из окружења приликом дефинисања понуде стамбених кредита углавном одлучују да клијентима понуде промјенљиву каматну стопу од самог почетка отплате стамбеног кредита. Истичу да њихова банка нуди фиксну каматну стопу на ову врсту кредита на најдужи период и то до 12 година отплате.

- Стамбени кредит из средстава Нове банке пласира се искључиво у конвертибилним маркама, тако да валутни ризик у том смислу не постоји. Да може доћи до повећања варијабилне каматне стопе усљед промјене референтне каматне стопе еурибор клијента обавјештавамо приликом представљања понуде кредита. Клијентима дајемо слободу да одлуче да ли ће се задужити кредитом са промјенљивом каматном стопом или ће одабрати неку другу врсту кредита са фиксном каматном стопом - кажу из Нове банке Бањалука.

Просјечне стопе

Подаци Агенције за банкарство РС показују да је просјечна ефективна каматна стопа на стамбене кредите крајем септембра 2015. године износила 5,68 одсто и у односу на крај 2014. године била је нижа за 0,53 одсто.

Просјечна номинална каматна стопа у истом периоду је износила 5,11 одсто и била је нижа за 0,36 одсто у односу на крај 2014. године.

Кредит са фиксном каматном стопом:

- важе за најсигурније

- рата се не мијења током отплате

- нема валутног ризика

- скупљи од кредита са фиксном стопом

Кредит са варијабилном каматном стопом:

- повољнији су због ниског еурибора

- рата варира током отплате

- ризичнији због валутног ризика

- штите клијента од самовоље банке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана