“Дунав” и “Гарант” ојачали капитал

Марина Чигоја
“Дунав” и “Гарант” ојачали капитал

Бањалука - “Дунав осигурање” Бањалука и “Гарант осигурање” Брчко извршили су докапитализацију коју је наложила Агенција за осигурање РС како би биле превазиђене финансијске потешкоће у којима су се нашле ове двије осигуравајуће куће.

Двије осигуравајуће куће нашле су се под посебним надзором Агенције за осигурање РС у прошлој години због уочених финансијских потешкоћа. Након што су поступили по налозима Агенције и ојачали капитал, ова друштва поново су на путу успјешног пословања.

У Агенцији за осигурање су истакли да су у редовној контроли пословања “Дунав осигурања” идентификовани одређени ризици и да су наложили мјере за њихово отклањање.

- Друштво је повећало основни капитал, а новац прибављен емисијом акција искоришћен је за исплату доспјелих обавеза за накнаду штете и других накнада из осигурања, те за покриће обрачунатих техничких резерви. Ово друштво је предузело и низ активности у складу са другим налозима Агенције како би до краја 2015. у потпуности ускладило пословање за прописаним стандардима - казали су у Агенцији за осигурање.

Истакли су да је проблеме у “Гарант осигурању” изазвао престанак рада Бобар банке с обзиром на то да је ово друштво велики дио новца за покриће минималног гарантног фонда и техничких резерви имало депоновано у тој банци.

- Агенција је правовремено реаговала и наложила друштву да усвоји план мјера ради испуњавања захтјева адекватности капитала и обезбјеђења новца за потпуно покриће техничких резерви до краја марта, што је друштво испоштовало. Кључни показатељи пословања овог друштва доведени су у законске оквире и оно је оздрављено - казали су у Агенцији за осигурање.

Генерални директор “Дунав осигурања” из Београда Мирко Петровић је рекао да је ова компанија докапитализовала своју бањалучку кћерку фирму куповином акција у износу од два милиона евра.

- Докапитализација је извршена због испуњавања регулаторних стандарда Агенције за осигурање, јачања техничких и гарантних резерви и побољшања пословања компаније, односно заузимања лидерске позиције на тржишту осигурања РС. Циљ је подизање тржишног учешћа на више од 15 одсто - казао је Петровић и најавио да ће почетком трећег овогодишњег квартала “Дунав осигурање” Бањалука докапитализовати са још милион евра.

Директор “Дунав осигурања” Бањалука Стево Аничић казао је да ће реализованом и најављеном докапитализацијом друштво у потпуности испунити законом прописане услове.

- “Дунав осигурање” је испунило све обавезе према трећим лицима и сви одштетни захтјеви су исплаћени - каже Аничић.

Директор “Гарант осигурања” Горан Радовић истакао је да је капитал овог друштва смањен након пропадања Бобар банке у којој им је заробљено око 1,1 милион КМ.

- Докапитализација друштва завршена је половином овог мјесеца. Повећали смо капитал за 900.000, тако да смо сада поново изнад љествице од два милиона КМ - казао је Радовић и појаснио да је капитал од два милиона потребан за обављање дјелатности којом се ово друштво бави, а то је осигурање од аутоодговорности.

Надзор

У Агенцији за осигурање су истакли да ће наставити надзор над пословањем “Дунав осигурања” и “Гарант осигурања” и да ће, уколико се укаже потреба, реаговати с циљем заштите права осигураника, трећих оштећених лица и корисника осигуравајућег покрића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана