Домаће винаре брину гроздови из увоза

Милијана Латиновић
Домаће винаре брину гроздови из увоза

БАЊАЛУКА - БиХ је за седам мјесеци ове године увезла грожђе у вриједности од 2,7 милиона марака што је за око 200.000 КМ више у односу на исти период лани, а произвођачи кажу да ће увозно воће угушити домаћу производњу коју је већ уздрмала пандемија вируса корона.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, од јануара до краја јула на домаће тржиште стигло је 1,07 милиона килограма грожђа вриједности 2,7 милиона марака. Највише тог воћа стигло је из Турске, Италије и Јужне Африке. У истом периоду лани, наводе у УИО, на домаће тржиште стигло је око 819.000 килограма грожђа вриједности 2,5 милиона КМ. Подаци УИО показују да је за седам мјесеци ове године БиХ извезла свега 133.877 килограма грожђа, вриједности 266.000 КМ, док је у истом периоду прошле године у иностранство извезено нешто више од 27.000 килограма грожђа чија је вриједност око 137.000 марака.

Домаћи виноградари и винари који су већ почели бербу сочних плодова кажу да је ситуација у виноградима добра, те да годинама муку муче са злоупотребама увоза грожђа. Због пандемије вируса корона њихова вина остала су у подрумима, а нови плодови дозрели, па ће уколико тржиште преплави воће из увоза гроздови у њиховим виноградима струнути.

Власник и енолог у винарији “Вукоје” Радован Вукоје рекао је за “Глас Српске” да домаћи произвођачи годинама апелују да се увоз грожђа ограничи па и забрани.

- Нигдје у свијету не постоји таква трговина између винских региона, а наше тржиште је затрпано грожђем из увоза. Надамо се да ће се, с обзиром на ситуацију и све штете које трпе произвођачи, ове године ситуација промијенити у корист домаће производње - рекао је Вукоје.

Подсјетио је да је домаћим произвођачима због короне пласман вина био онемогућен у овој години те да су штете у овом сектору велике.

У заштиту домаће производње уздају се и у винарији “Јунгић”.

- Берба тамјанике је почела. Година је добра што се рода тиче, видјећемо шта ће бити с пласманом вина - рекао је власник те винарије Жељко Јунгић, додавши да је заштита домаће производње једина нада за опстанак.

С циљем заштите домаће производње вина Министарство спољне трговине и економских односа БиХ израдило је нацрт упутства о поступању надлежних институција приликом увоза грожђа у БиХ и прослиједило га на усаглашавање надлежним институцијама Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Упутством се уређују додатне контроле и надзор приликом увоза грожђа у БиХ у складу са постојећим законским одредбама.

- Анализирајући проблеме и могуће мјере подршке домаћим винарима, предложили смо упутство да бисмо допринијели санирању негативних ефеката на домаћу производњу вина, изазваних појавом и ширењем вируса корона. С обзиром на то да су посљедице пандемије готово зауставиле продају и извоз вина, наши произвођачи траже доношење мјера које би конкретно помогле да се смање застоји у пословању - истакао је министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.

Закон о вину

Сташа Кошарац је истакао и да је неопходно убрзати процедуре за доношење закона о вину БиХ, који би био усклађен са правном стечевином ЕУ. Додао је да новоименована радна група за израду закона о вину активно ради на припреми тих прописа како би се систематски ријешио низ постојећих проблема у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана