Дијаспора послала 741 милион марака

Милијана Латиновић
Дијаспора послала 741 милион марака

БАЊАЛУКА - Након што су европске земље почеле постепено да излазе из кризе узроковане пандемијом вируса корона и дијаспора је одријешила кесу па је у другом кварталу ове године по основу новчаних дознака у БиХ стигао 741 милион марака, што је за 161 милион КМ више у односу на исти период прошле године.

Према подацима Централне банке БиХ, укупни текући тансфери у другом кварталу ове године износили су 1,07 милијарди марака, од чега се 741 милион односио на новчане дознаке. У Централној банци објашњавају да је разлог за повећање износа који је стигао по основу новчаних дознака постепени излазак из рецесије у земљама из којих пристижу дознаке, а тиме и стабилизација прихода оних који шаљу дознаке у нашу земљу.

- Други важан разлог је поновно успостављање путовања која су била ограничена у истом периоду прошле године усљед пандемије па се биљежи већи број долазака наших грађана из иностранства, а тиме и дознака које они лично доносе - навели су за “Глас Српске” у Централној банци БиХ.

Узимајући у обзир протеклих пет година, односно од 2016. закључно са другим кварталом ове године, истичу да је укупан износ новчаних дознака из иностранства достигао 14,88 милијарди марака.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је да се раст износа пристиглих дознака из иностранства везује за стање у привредама земаља гдје наши људи раде.

- Дијаспора је из године у годину бројнија па и због тога у БиХ стиже више новца по основу дознака. Генерално, дознаке из иностранства су једна од најстабилнијих ставки платног биланса од рата до данас. Можда су једино у овом периоду пандемије биле ниже, а иначе годишње износе око три милијарде марака - рекао је Ђого.

Додао је да и одавде одлази један дио новца у иностранство, али да је ту углавном ријеч о средствима која родитељи шаљу дјеци која студирају у иностранству.

Истакао је да како се нормализује ситуација у вези са пандемијом, дознаке су нешто на шта се сигурно може рачунати.

- Раст дознака макроекономски је за нас битна ставка, јер дознаке покрију готово три четвртине дефицита рачуна робе и рачуна услуга - истакао је Ђого. Додао је да би много значајније било да БиХ повећа конкурентност и да се смањи спољнотрговински дефицит те да брже расте бруто домаћи производ.

Пензије

У Централној банци БиХ наводе да су остали текући трансфери у другом кварталу ове године износили 334,5 милиона КМ, од чега се 302,8 милиона КМ односило на пензије из иностранства. У истом периоду лани остали текући трансфери износили су 350,6 милиона КМ, од чега се на пензије из иностранства односило 324,8 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана