Дијаспора послала 2,616 милијарди КМ

 Анита Јанковић Речевић
Дијаспора послала 2,616 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Дијаспора БиХ за девет мјесеци 2022. године кући је послала 2,616 милијарди КМ на основу новчаних дознака, што је за 376 милиона марака више него у истом периоду годину раније.

Према подацима Централне банке БиХ за цијелу 2021. годину дијаспора је породици и пријатељима послала 3,043 милијарде марака, док су годину раније у БиХ стигле 2,522 милијарде КМ по основу новчаних дознака.

Економиста Марко Ђого каже за “Глас Српске” да раст дознака, без обзира на глобалну кризу, не треба да чуди, с обзиром на инфлацију и да новац губи своју вриједност.

- До краја четвртог квартала 2022. године тај број ће вјероватно премашити три милијарде марака, будући да пред крај године циклично стиже највише тог новца - казао је Ђого.

Он је додао да би се тренд раста могао прекинути 2023. године те да је то поприлично поуздано очекивање. 

- Ако буде озбиљна економска криза, а у најави јесте и први параметри показују да ће тако и бити, то ће се негативно одразити на наше људе који раде у иностранству, тако да ће они слати мање новца. И ове дознаке које су стигле за три квартала 2022. године мање су од оних које су долазиле прије деценије, што је посљедица демографских кретања. Сада се у иностранство селе читаве породице и просто не шаљу новац више овамо, за разлику од раније, када је на рад у иностранство одлазио само мушкарац који је овдје издржавао породицу - навео је Ђого.

Нагласио је да новац који стиже по основу дознака важан за грађане, али да  је и тај значај све мањи.

- У једном тренутку смо имали ситуацију да су дознаке пристигле из иностранства чиниле 20 одсто БДП-а, а у 2022. години то ће бити мање од десет одсто, с обзиром на то да је БДП премашио 35 милијарди КМ, а дознаке тешко да ће, закључно са четвртим кварталом достићи 3,5 милијарди марака - закључио је Ђого.  

Од 2008. године, када је избила свјетска економска криза, новчане дознаке из иностранства су почеле да падају и тај тренд су имале све до 2012. године, од када почињу постепено да се опорављају.

Ранији подаци Централне банке БиХ показују да је новчана помоћ из иностранства грађанима у БиХ расла те да је тек 2017. успјела да достигне ниво из 2007. године, односно дијаспора је тада послала 2,51 милијарду КМ.

Пензије

Према подацима Централне банке БиХ по основу пензија из иностранства за три квартала ове године стигло је 888,9 милиона марака. По овом основу лани су у земљу стигле 1,184 милијарде КМ, док је 2020. године тај број износио 1,250 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана