Дијаспора послала 220 милиона КМ мање

Милијана Латиновић
Дијаспора послала 220 милиона КМ мање

БАЊАЛУКА - Пад новчаних дознака из иностранства настављен је и у другом кварталу, што потврђује податак Централне банке БиХ да је од априла до краја јуна дијаспора у БиХ послала 220 милиона марака мање у односу на исти период прошле године.

Према подацима Централне банке БиХ, укупни текући трансфери у другом кварталу износили су око 904 милиона марака, од чега се на новчане дознаке из иностранства односило око 554 милиона марака, док се остатак односио на остале трансфере.

Пад дознака забиљежен је и у првом кварталу ове године, када је из дијаспоре стигло 23 милиона мање.

Према подацима ове финансијске институције, у прошлој години дијаспора је по основу новчаних дознака у БиХ послала укупно 2,9 милијарди марака, док је годину раније по том основу стигло 2,8 милијарди КМ.

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Александар Љубоја истакао је за “Глас Српске” да је на пад трансфера сигурно утицала пандемија вируса корона, те да, с обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију, можемо очекивати исти тренд и до краја године.

Он је објаснио да је добар дио наших грађана који раде у иностранству у протеклом периоду остао без посла или су им плате смањене, а осим тога и владе земаља у западној Европи доносиле су разне мјере које су онемогућавале кретање грађана с циљем спречавања ширења “ковида 19”.

- Све је то утицало на то да наши људи који живи и раде у западној Европи прво нису могли да дођу у БиХ, те смо на тај начин остали без тог директног прилива новца који је веома значајан, а са друге стране због тога што су остајали без посла или су им смањене плате мање новца су слали путем банака или других система иностраног платног промета - појаснио је Љубоја.

Додао је да не треба занемарити ни психолошки фактор, односно страх од неизвјесне будућности, што је такође утицало на то да се смањи волумен новчаних дознака.

- Усљед пандемије грађани дио новца остављају у неке резерве или једноставно пролонгирају потрошњу, те на тај начин долази до смањења појединачних дознака. По свему судећи, тако ће бити и даље. Имајући у виду да квартално стиже за око 200 милиона мање, за годину ће бити скоро милијарду марака мање - рекао је Љубоја.

Пензије

У Централној банци БиХ наводе да је по основу пензија из иностранства у другом кварталу ове године у БиХ стигло око 324 милиона марака, а у истом периоду лани око 320 милиона КМ. Подаци ове финансијске институције показују да је за цијелу прошлу годину по основу пензија из иностранства у БиХ стигло 1,24 милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана