Дијаспора послала 1,78 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дијаспора послала 1,78 милијарди КМ

Бањалука - Дијаспора је у БиХ у првој половини ове године послала 1,78 милијарди марака, што је за 50,4 милиона више у односу на исти период прошле године.

Према подацима Централне банке БиХ дознаке грађанима из иностранства у првој половини 2013. године износиле су 1,729 милијарди марака.

У Централној банци кажу да се у структури дознака на личне трансфере, у којима су највише заступљене новчане дознаке запослених у иностранству, односе 1,044 милијарде КМ или 58,7 одсто, док се на остале трансфере односи 736 милиона марака или 41,3 одсто.

- У категорији осталих трансфера највеће учешће имају пензије из иностранства са 712,6 милиона КМ - казали су у Централној банци.

Економски стручњаци оцјењују да платежна моћ становника и даље у великој мјери зависи од новца из иностранства. Економски аналитичар Игор Гавран истиче да су дознаке из иностранства један од најзначајнијих фактора који утичу на биланс текућег рачуна БиХ, јер је то један од најконстантнијих и највећих прилива новца из иностранства.

- Да смо богатија држава, такви приливи не би нам били ни потребни, али с обзиром на стање у којем се налазимо, они су врло значајни - казао је Гавран.

Коментаришући повећање прилива новца из иностранства, Гавран је истакао да би то мањим дијелом могло да говори о опоравку у земљама из којих новац пристиже у БиХ.

- Међутим, мислим да је до повећања прилива највећим дијелом дошло због повећаних потреба грађана, односно због поплава које су имале директан удар на животни стандард, али и генерално због слабљења економске ситуације у БиХ - нагласио је Гавран.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да БиХ преживљава захваљујући дознакама из иностранства. Према његовим ријечима, дознаке су с једне стране спас за грађане и БиХ, а с друге стране постоји огроман проблем јер се власти понашају нерационално и не траже могућност да се развија економија.

- Ситуација са поплавама је додатно стимулисала дијаспору да помогне фамилији у БиХ - нагласио је Павловић.

Инвестиције

Економски стручњаци наглашавају да новац из дијаспоре још више добија на значају посљедњих година, с обзиром на то да су стране инвестиције у паду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана