Царско вино Вукоје на Decanterовој годишњој листи

Г.С.
Царско вино Вукоје на Decanterовој годишњој листи

У избору 125 најбољих вина у свијету из 2022. године познати вински магазин Decanter уврстио је и четири етикете с простора ex-YU.

У питању су два бијела вина, Царско вино 2018 Подруми Вукоје 1982 и Малвазија 2020 Еди Симчић, оба са по 93 поена.

Царско вино Вукоје – Grand Cru се прави на најбољем положају за жилавку у Царском винограду Ушће. Сортни састав је непромјењен као у доба Аустроугарске монархије, када је ово вино било званично вино Царских дворова, 93% жилавка и 7% бена. У овом вину модерна технологија је прилагођена традиционалном начину производње. Царско вино одлежава 24 мјесеца у акацији и 6 мјесеци у храстовим бурадима. Ови виногради се ручно обрађују и за ово вино се користи пробрана берба грожђа.

Боје је старог злата са зеленом рефлексијом, мириса виноградарске брескве, дуње, ваниличних тонова, цимета, херцеговачког биља и росног херцеговачког камена. Окус веома минералан и кремаст, изузетно елегантан са лијепим складом слатког и киселог који му гарантују дуг завшетак и бесмртан живот у нашим чулима.

Међу црвеним винима на листи су и Single Vineyard Merlot 2018 Klet Brda (93 поена) и Кратошија 2021 Тиквеш (91 поен).

Вранац резерва Вукоје 2015 је од стране James Sucklinga, који је један од најпознатијих свјетских винских критичара, проглашено као најбоље оцијењено регионално вино.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана