Бурна година донијела минус Космосу од седам милиона

В. К.
Бурна година донијела минус Космосу од седам милиона

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је негативно мишљење бањалучком предузећу "Космос" у дијелу који се односи на поштивање прописа и аката, али су се ревизори уздржавали од давања мишљења када је ријеч о финансијској дисциплини.

"Космос" је, према наводима из извјештаја о ревизији финансијских извјештаја за 2015, у минусу од седам милиона КМ, али ревизори су нагласили да нису били у могућности да присуствују попису имовине и обавеза, те се нису могли увјерити да је исказано стање у књигама резултат стварног стања. Негативно мишљење овој фирми је дато након што је откривено да у предузећу не постоје бројна интерна акта која регулишу, између осталог, права на коришћење репрезентације, исплату дневница, као и на признавање трошкова коришћења мобилних телефона.

Директор предузећа Душан Вјештица, који је половином 2015. године преузео ту дужности, каже да су годину обиљежили штрајкови радника који, како је рекао, ни другима у руководству нису дозвољавали да раде свој посао.

- Сматрам да та година, која је била пуна штрајкова, јавног протеста, блокада и чупања каблова из рачунара и другог, не може бити релевантна за разматрање. Од када сам дошао, урађен је сет интерних аката с циљем побољшања ситуације, а донесен је и трогодишњи план пословања да би предузеће чврсто стало на ноге - рекао је Вјештица.

Руководство "Космоса", који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна одлуку о уласку у реструктурисање с циљем намирења потраживања да би фирма избјегла стечај и постала ликвидна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана