Босанско Грахово и Гламоч корак ближе инвестицији “тешкој” пола милијарде марака

Милијана Латиновић
Босанско Грахово и Гламоч корак ближе инвестицији “тешкој” пола милијарде марака

БОСАНСКО ГРАХОВО - Први киловати електричне енергије из вјетропарка који ће у Босанском Грахову градити пословница њемачког гиганта очекују се за пет година, што ће у локални буџет донијети на годишњем нивоу додатних близу милион марака.

Рекао је то “Гласу Српске” начелник Босанског Грахова Урош Ђуран, додавши да је прије два дана у Ливну потписан меморандум о разумијевању између Владе Ливањског кантона и компаније “wpd Europe GmBH” с циљем реализације пројеката производње струје из обновљивих извора енергије на подручју тог кантона.

Ђуран је подсјетио да ће вјетропарк у тој локалној заједници градити пословница њемачког гиганта “Вјетроелектране дах планине” из Мостара и нагласио да је инвеститор обећао да ће приликом припреме и изградње вјетропарка ангажовати сву расположиву домаћу радну снагу и механизацију.

- Они су сада у процедури добијања одређених дозвола које издаје Сарајево. Све што буде до општине ријешићемо што је најбрже могуће. Задовољни смо свиме што смо до сада чули од инвеститора приликом представљања пројекта. Они очекују да ће до краја идуће године имати грађевинску годину, а до 2027. да све буде завршено, што значи да за око пет година можемо очекивати прве киловате из вјетропарка - појаснио је Ђуран.

Истиче да је годишњи буџет Босанског Грахова 2,4 милиона марака и да ће захваљујући вјетропарку од накнаде на годишњем нивоу обезбјеђивати близу милион марака, што ће у великој мјери напунити локалну касу и отворити врата новим инвестицијама и улагањима.

Осим у Босанском Грахову, пословница њемачког гиганта градиће вјетропарк и у Гламочу, гдје су већ раније истакли да ће ова инвестиција бити својеврсна финансијска инјекција за локалну заједницу.

Из регионалне пословнице “wpd Adria” раније су за “Глас” навели да је процијењено улагање у вјетропаркове у ове двије локалне заједнице око пола милијарде марака.

Њемачка фирма “wpd Europe GmBH” прошле године је најавила изградњу четири вјетропарка на подручју Ливањског кантона. Осим два, за која је концесија одобрена, најављена је и изградња два вјетропарка на подручју Ливна. Ријеч је о једном од водећих свјетских произвођача обновљивих извора енергије. Овај глобални гигант има вјетроелектране у 30 земаља широм свијета.

Концесија

Концесионару је додијељена концесија за изградњу вјетропарка “Марино брдо”, смјештеног на подручју Босанског Грахова, укупне инсталиране снаге од 126 мегавата, за коју је одређена једнократна накнада у износу од 56.330 КМ. Додијељена је и концесија за изградњу вјетропарка “Чадиљ”, смјештеног на подручју Гламоча, укупне инсталиране снаге од 138 мегавата, за коју је одређена једнократна концесиона накнада у износу од 62.236 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана