Бизнис дан: Власти бјеже од проблема привреде

Марина Чигоја
Бизнис дан: Власти бјеже од проблема привреде

Бањалука - Власт на свим нивоима у БиХ не обраћа претјерану пажњу на проблеме привредника, администрација је прегломазна и отвара врата корупцији, због чега добијамо слику земље која је правно и политички несигурна и као таква није интересантна никоме за улагање.

Рекла је то извршни директор Савјета страних инвеститора у БиХ Бојана Шкробић-Омеровић послије панел дискусије у оквиру манифестације "Бизнис дан 2014", коју је организовао Бизнис клуб Бањалука уз подршку Уније удружења послодаваца и Привредне коморе РС. Она је истакла да је привреда у лошем стању и да су многи учесници дискусије указали на неопходност економских реформи за развој БиХ.

- Све је мањи број заинтересованих за улагање иако имамо пуно потенцијала. Поред правне и политичке несигурности, проблем је и велики број незапослених, мала стопа привредног раста и због тога БиХ веома ниско котира на свим важнијим љествицама које инвеститори анализирају приликом избора дестинације за улагање - казала је она.

Као приоритетно питање на којем би власти требало да раде означила је обезбјеђење правне и политичке сигурности.

- Такође, неопходно је и отворити тржиште, укинути препреке за добијање разних дозвола почевши од грађевинских дозвола - истакла је она.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да је у Српској неопходан репрограм комплетног јавног дуга и помоћ домаћој производњи.

- Морамо повести заједничку борбу да се домаћи производи нађу на свим полицама у трговачким ланцима и да буду заступљени са више од 50 одсто - казао је Згоњанин и додао да је неопходно и растерећење привреде, смањење пореза и доприноса и укидање парафискалних намета.

Професор Економског факултета у Загребу Љубо Јурчић истакао је да је неуспјешно спроведена транзиција заједнички проблем за све земље у региону.

- С друге стране, ту је и очекивање да ће нас спасити спољни фактори. Моја порука је да свака држава мора стварати национални производ и капитал, јер су то темељи развоја привреде сваке државе, а да оно што им недостаје комплетирају са страним улагачима. Потенцијали и могућности су огромни, а једини субјективни проблем је што за сада немамо способне владе које би то могле реализовати - нагласио је Јурчић.

Закон о раду

Предраг Згоњанин је истакао да је за пословну заједницу у РС веома битно доношење новог закона о раду и позвао Савез синдиката РС да коначно сједне за сто.

- Не желимо никаква додатна оптерећења за раднике и желимо да јавност, на неки начин, утиче на Савез синдиката, који је искључив и не жели да разговара - рекао је Згоњанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана