БиХ свјетски рекордер по дознакама из иностранства

Вељко Зељковић
БиХ свјетски рекордер по дознакама из иностранства

САРАЈЕВО - Раст иностраних дознака, који је евидентан у посљедњих неколико година, указује на то да је све више оних који одлазе на рад у иностранство, али такође открива и да је из године у годину на овим просторима све теже живјети са тренутним примањима, без неке помоћи са стране.

Указује на ово за “Глас” извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац коментаришући најновије податке Централне банке БиХ, према којима је и током прошле године дошло до раста новчаних, персоналних дознака из иностранства за чак 203 милиона марака.

Према ријечима Грабовца то што су током 2023. године, званичним путем, путем банака, физичка лица из иностранства у БиХ послала око 3,79 милијарди марака, открива да се тренд одласка људи на рад у неку од земаља, не само наставио, већ и интензивирао. Како каже, људи одлазе јер вјероватно нису задовољни тиме како су плаћени за посао који раде, остављајући, у већини случајева, породице у БиХ. Већина њих, додаје он, ради у земљама као што су Њемачка, Аустрија, Словенија те дио тог зарађеног новца шаље кући члановима својих породица који тај новац онда углавном троше за обезбјеђивање основних животних потреба.

- Вјерујем да би ове новчане дознаке биле и веће да те земље, у којима најчешће наши људи раде, немају и саме велики проблем због инфлације и рецесије. Али ако погледамо колико буде послато тог новца те упоредимо са БДП-ом, онда је БиХ вјероватно свјетски рекордер. И тај огромни новац у доброј мјери одржава постојећи привредни систем, јер је свака десета потрошена марка зарађена негдје у иностранству - каже Грабовац.

Економиста Фарук Хаџић каже да подаци Централне банке не откривају право стање ствари, јер добар дио новца зарађеног у иностранству у БиХ улази и другим - незваничним, “црним” каналима. Како каже, ако неко новац понесе са собом и донесе га, то не може бити забиљежено.

Као занимљивост истиче и да је БиХ у прошлој години имала највећи ниво пореских прихода, за шта су добрим дијелом заслужни грађани који раде у иностранству, који дио зарађеног новца у тешком времену инфлације шаљу својим најближим. Вјерује и да ће овај износ бити повећаван током наредних година, јер процес одласка људи не престаје.

На то упозорава и економиста Игор Гавран, наводећи да је ријеч изузетно лошем тренду те да ће ове иностране дознаке и даље расти, све до тренутка док се, како је истакао, комплетне породице не иселе или старији чланови више не буду међу живима, односно не буде више никога коме би они тај новац слали.

Пензије

Према подацима Централне банке БиХ, укупни текући трансфери у 2023. години износили су 5,26 милијарди марака те су за 307 милиона већи у односу на 2022. годину. Од укупног износа текућих трансфера на новчане дознаке из иностранства, односно персоналне трансфере, односи се 3,79 милијарди, што је за 203 милиона више у односу на годину раније. Оно што је интересантно, током прошле године, на име зарађених пензија негдје у иностранству, у БиХ је током 2023. ушло 1,36 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана