БиХ премала за 26 банака

Жељка Кокот
БиХ премала за 26 банака

Бањалука - БиХ се по броју банака налази на трећем мјесту у региону, али је прва ако се тај параметар посматра на основу величине и развијености тржишта, због чега банкари и економисти сматрају да их је превише и да је неопходно укрупњавање банкарског сектора.

На тржишту БиХ дјелује чак 26 комерцијалних банака, а уколико се банке истог власника које послују као засебна правна лица у РС и ФБиХ посматрају као јединствене, њихов број пада на 22. Осим њих на тржишту су присутне и Инвестиционо-развојна банка РС и Развојна банка ФБиХ, које се баве пласманом посебних кредитних линија привреди и становништву.

Цијели регион карактерише уситњено тржиште, па у Србији послује чак 30 банака, док их је у Хрватској присутно 27. Мањи број банака од БиХ регистрован је у Словенији, која има 20 и Црној Гори, у којој послује 12 банака. У већини развијених земаља послује знатно мањи број банака, а занимљиво је да их је у Канади само седам, док је у Белгији регистровано 15 банака, али тамошње власти озбиљно размишљају о смањењу њиховог броја.

Иако је конкуренција добродошла, превелика исцјепканост тржишта носи и низ негативних ефеката. Подаци о пословању банкарског сектора БиХ показују његове слабости, које се манифестују кроз губитке или минималне профите многих банака, раст обима лоших кредита и пад кредитне активности.

Стручњаци сматрају да је тренутни број банака у БиХ превелик и да би, ако је судити према неписаном правилу, које каже да је на милион становника довољна једна банка, требало да има максимално четири или пет банака. Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да је посљедњих 15 година присутан процес спајања и ликвидације банака.

- Постоји процес укрупњавања капитала који је посљедица јаке конкуренције на банкарском тржишту. Мислим да ће ти процеси бити присутни и у наредним годинама и да се може очекивати смањење броја банака - каже Мишић и додаје да је најважније да у том процесу ниједна банка не оствари монополску позицију на тржишту, односно да буде одржана тржишна конкуренција.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС - SWOT Марко Ђого каже да БиХ не треба тренутни број банака, али да је он позитиван, због лоше структуре на банкарском тржишту.

- У ситуацији када тржиштем доминирају стране банке, пожељно је да је њихов број што већи, јер се тиме смањује тржишна моћ великих банака, које би, у противном, имале монополистички положај на тржишту. Ако би број банака био сведен на четири или пет, на тржишту би био присутан олигопол, јер би стране банке у потпуности контролисале тржиште и одређивале цијену кредита који би били знатно скупљи, јер се оне финансирају из иностранства. Потребно нам је више јачих и већих домаћих приватних банака и у том случају би нам било довољно четири или пет тих институција, али чињеница је да се све домаће приватне банке, прије или касније, угасе - каже Ђого.

Угашене банке

Агенција за банкарство ФБиХ одузела је 2013. године дозволу за рад Постбанци БХ из Сарајева и отворила поступак њене ликвидације. Дозволу за рад годину раније изгубила је и Херцеговачка банка из Мостара.

На основу одлуке Агенције за банкарство РС 2014. године ликвидирана је Бобар банка Бијељина, а пред истом судбином је и Банка Српске из Бањалуке, којој је одузета дозвола за рад, али се чека да рјешење постане правоснажно.

Број банака

Србија 30

Хрватска 27

БиХ 26

Словенија 20

Белгија 15

Црна Гора 12

Канада 7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана