БиХ од данас гас прима преко Турског тока

ГС
Foto: Илустрација

Босна и Херцеговина од данас природни гас добија путем Турског тока, а не како је то досад био случај путем Украјине и Мађарске.

Компанија Енергоинвест, која је овлаштени добављач гаса за ФБиХ, склопила је с руском државном компанијом Газпром анекс ранијег уговора, којим је прецизирано да ће се од 1. априла испорука одвијати новим правцем, односно гасоводом под називом Турски ток.

Гас је досад долазио гасоводом преко Украјине и Мађарске, и тако је требало да буде све до краја 2023. године, а представници Енергоинвеста тврде да су морали пристати на нови захтјев руског испоручиоца.

“Газпром нам није оставио ни простор ни опцију за даљњи транспорт мађарском рутом од 1. априла”, рекла је за “klix.ba “ директорица Енергоинвеста Бисера Хаџиаљевић.

Анекс уговора о испоруци гаса за БиХ, који је ултимативно понудила руска страна, потписан је упркос јасном упозорењу амбасаде САД-а да би то могло довести до санкција, јер садашња америчка администрација руске пројекте Турски ток и Сјеверни ток види као настојање Москве да подрије европску стабилност и учини континент потпуно зависним о руском плину, преноси Хина.

Енди Ален, савјетник за економска питања у амбасади САД-а у БиХ, информисао је у марту Нијаза Чардаклију, шефа Одјељења за економску мултилатералу и реконструкцију Министарства спољних послова БиХ, о томе што садашња администрација у Вашингтону планира да предузме како би се супротставила руској политици енергетског условљавања Европе.

“Ален је извијестио да ће Бијела кућа врло брзо донијети декрет којим ће бити санкционисани сви појединци, компаније и организације које су на било који начин (осигурањем опреме, услуга или финансија) укључене у спровођењу пројеката Сјеверни ток 2 и Турски ток”, стоји у забиљешци са овог састанка, коју је написао Чардаклија и чију су копију објавили медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана