БХ ерлајнз дужан 250.000 марака Аеродромима РС

Маријана Миљић
БХ ерлајнз дужан 250.000 марака Аеродромима РС

Бањалука - Кантонални суд у Сарајеву донио је пресуду да авио-компанија "БХ ерлајнз" из Сарајева мора да исплати предузећу "Аеродроми РС" више од 250.000 марака на основу ненаплаћених потраживања, али упркос томе не могу доћи до свог новца.

Исход судског спора објелодањен је у ревизорском извјештају о пословању "Аеродрома РС" у 2015. години. Независна ревизорска кућа "Адитон" из Бањалуке дала је "Аеродромима РС" позитивно мишљење за пословање у 2015. години, али је скренула пажњу на судске спорове.

- Од спорова у којима је "Аеродром" тужилац вођена је парница против авио-компаније "БХ ерлајнз" из Сарајева ради наплате потраживања чија је вриједност без законских затезних камата 250.502 КМ. Пресуђено је у корист "Аеродрома РС", али новац још није наплаћен - наведено је у ревизорском извјештају који ће бити разматран на Скупштини акционара 16. августа.

Директор "Аеродрома РС" Мирослав Јањић рекао је да је сарајевска компанија "БХ ерлајнз" користила услуге аеродрома у Маховљанима када су организовали летове од Сарајева преко Бањалуке до Цириха и да није измирила сва дуговања за коришћење аеродромских услуга.

- Они су користили наше услуге и нису нам исплатили новац за то, због чега смо били присиљени да поднесемо тужбу. Кантонални суд у Сарајеву пресудио је у нашу корист. Новац нисмо добили ни послије пресуде јер је "БХ ерлајнз" у тешком положају, али очекујемо да ће пресуда ускоро бити испоштована - рекао је Јањић.

Ревизори су навели да се против "Аеродрома РС" воде два судска спора вриједна 18.200 марака. Јањић је казао да је ријеч о парницама које су радници подносили против предузећа и да је на судовима да одлуче да ли је неко у праву или не.

Акционари "Аеродрома РС" половином идућег мјесеца разматраће и извјештај о пословању предузећа у којем је наведено да је лани остварен приход од 3,88 милиона, расходи су били 3,59 милиона, а добит 281.574 КМ. На дневном реду Скупштине акционара су и одлуке о расподјели остварене добити и промјени сједишта предузећа, као и извјештај о раду Одбора за ревизију и Надзорног одбора.

Пад броја путника

Са писте "Аеродрома РС" у 2015. години је обављено 1.437 авио-операција и превезено 22.806 путника, што је за 17,3 одсто мање него у 2014. години.

- Пад у броју превезених путника је посљедица прекида операција "БХ ерлајнза" - наведено је у извјештају о пословању "Аеродрома РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана