Беспарица није закочила улагања уЖељезнице РС

Маријана Миљић
Беспарица није закочила улагања уЖељезнице РС

Бањалука - "Жељезнице РС" уложиле су лани милион марака у инфраструктуру, а највећи износ те суме, односно 850.000 КМ, издвојиле су из своје касе, иако је она често звецкала празна.

Упркос нагомиланим проблемима и дугогодишњем пословању са губитком, "Жељезнице РС" нису одустале од инвестиција. Прошле године су започеле пројекат осигурања путних прелаза и тај посао највјероватније ће бити завршен до почетка 2017. године. "Жељезнице" су новац улагале и у санацију клизишта, пројектну документацију и санацију управне зграде у Добоју, градњу шестог колосијека у станици Омарска, прикључак на водоводну мрежу у станицама Поткозарје и Равнице, те друге пројекте на жељезничкој мрежи.

У извјештају о пословању "Жељезница" за 2015. годину који је Влада РС усвојила на посљедњој сједници наведено је да поред реализације инвестиција предузеће остварује помаке и у пословању. "Жељезнице" су лани зауставиле тренд пада броја путника и превезле 177.200 људи, што је за два одсто више у односу на годину раније. С обзиром да је једна од бољки предузећа прекомјеран број запослених, управа је наставила са његовим смањењем углавном кроз пензионисање. "Жељезнице" су на крају 2015. имале 3.172 радника што је 207 мање него на почетку године.

Предузеће у 2015. години није посезало за новим кредитима, а редовно је измиривало рате на основу задужења из претходних година. Ово јавно предузеће лани је пребацило планиране приходе за један одсто, док су у односу на остварени приход од прије двије године порасли за два процента.

- "Жељезнице" су у 2015. години имале приход од 78,59 милиона, док су расходи износили 103,75 милиона, па је крајњи резултат био губитак од 25,15 милиона марака. Највише новца, 47,78 милиона КМ, утрошено је за бруто плате, али ти расходи имају тенденцију смањења - наведено је у извјештају.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић каже да Влада даје пуну подршку управи "Жељезница" у настојањима да стабилизују стање у предузећу.

- Остварен је одређен напредак у повећању обима превоза, јер превоз робе у односу на 2010. годину константно расте, али су трошкови пословања још високи, иако предузеће константно смањује трошкове плата и број запослених - рекао је Трнинић и додао да је веома значајно што Главна служба за ревизију јавног сектора није имала примједбе на јавне набавке, јер то значи да није било злоупотребе јавног новца.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић рекао је да раст властитих прихода показује да се управа у сарадњи са Владом трудила да побољша стање у предузећу.

- Плате радницима су редовне. Исплаћена су и три заостала дохотка, иако има дуговања радницима за топли оброк и превоз - навео је Савановић.

Тужбе радника

"Жељезнице РС" велике проблеме стварају и тужбе радника због смањења топлог оброка, а Драган Савановић је истакао да те тужбе и евентуална принудна наплата могу угрозити опстанак и реструктурисање фирме.

Представници шест синдикалних организација "Жељезница" осудили су Савановићеву изјаву наводећи да радници траже само оно што им припада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана