Банке немају куд с новцем

Марина Чигоја
Банке немају куд с новцем

Бањалука - Вишак ороченог новца и успорене кредитне активности приморали су банке да снизе камате на штедњу које су у оштром паду, а процјењује се да ће тај тренд бити настављен.

Према подацима Агенције за банкарство РС вриједност депозита, који су основни извор финансирања пословања банака, на крају првог полугодишта износила је 4,733 милијарде КМ. Њихов износ је благо смањен на годишњем нивоу, за један проценат, док су од 2011. до 2014. имали тренд раста.

Банкари и економисти истичу да је основни проблем то што банке имају вишак новца који не могу пласирати јер нема великог интересовања за кредите, прије свега, због лошег стања у привреди. Банкарски сектор због тога више није ни изблиза заинтересован за привлачење депозита као прије неколико година.

- Некада су ме банке опсједале и надметале се у висини камате како би привукле депозите. Данас је ситуација таква да су неке банке потпуно незаинтересоване за депозите, а и оне које јесу нуде мизерне камате - каже један бањалучки привредник.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да благо падају и активне и пасивне каматне стопе наводећи да је томе највише допринијела изражена конкуренција међу банкама. Као разлог за пад камата на депозите истиче константни раст штедње посљедњих година који није праћен кредитирањем.

-  Уколико се настави раст штедње, а кредитна активност буде успорена, то може негативно утицати на банкарски сектор и допринијети даљем паду камата на депозите - рекао је Мишић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су све камате у паду и да је разлог за то вишак ороченог новца.

- Привредна активност у знатној мјери замире, нових инвестиција нема и дошло је до вишка слободних новчаних средстава, а мањка добрих пројеката. Када су у питању грађани, они се задужују углавном за неопходне потребе, а најчешће је то картично задуживање - казао је Павловић.

Он је истакао да банкарски сектор РС и даље зарађује довољно, али да је замирање инвестиција дугорочни проблем који би за посљедицу могао да има даљи пад камата, али и отпуштање радника у банкама, које неће моћи да сервисирају обавезе према толиком броју запослених.

- Тренд успоравања економске активности је настављен, а то се додатно усложњава чињеницом да буџети остају без новца јер нема прилива и онда ни они не плаћају своје обавезе. То све води у крајње озбиљну позицију трајне неликвидности читаве земље. С друге стране, банкарски систем има новца, али нема основа за пласман и кључно је оживјети инвестиције како би кредитни потенцијал био искоришћен - нагласио је Павловић.

Слични трендови присутни су и у окружењу, а поједине банке у Србији најављују да би камата на штедњу већ крајем године могла да падне на нулу. Није, међутим, искључена ни могућност да камата оде у минус, што значи да банке штедишама наплаћују чување новца као што је случај у Швајцарској.

Кредитирање

Кредитна активност у БиХ на крају првог полугодишта повећана је за три одсто у односу на крај прошле године што је, према ријечима Мије Мишића, скроман проценат.

- Стопе кредитирања би морале да буду знатно више, посебно за привреду. То сада није случај и када говоримо о кредитирању, више говоримо о грађанима, тако да структура и тог малог раста није повољна - рекао је Мишић.

 

Просјечна камата на депозите у РС

3,17%         2011.

2,77%         2012.

2,95%         2013.

2,49%         2014.

2,46 %        полугодиште 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана