Банке бјеже од смањења камата

Марина Чигоја
Банке бјеже од смањења камата

Бањалука - Иако је европска међубанкарска стопа еурибор на све нижем нивоу, камате на кредите неће падати, што банкари оправдавају нестабилном ситуацијом у БиХ те повећањем потраживања и ризика банака.

Банке дугорочне кредите углавном вежу за шестомјесечну вриједност еурибора који износи 0,18 одсто. Иако је његова вриједност у односу на прошлу годину двоструко мања, неки значајнији позитиван утицај на камте се не очекује, а то потврђују и банкари.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да смањење еурибора нема значајан директни утицај на каматне стопе у БиХ. Он је истакао да смањење еурибора представља позитиван тренд, али да због низа негативних трендова у БиХ неће бити смањења каматних стопа.

- Смањење еурибора је позитивно за цијену капитала, али због других негативних фактора на домаћој сцени не очекујем пад каматних стопа, него њихово стабилно стање као што је то и сада. Политичка ситуација, негативан спољнотрговински биланс, дефицит буџета, ниска стопа запослености само су неки од негативних фактора који спречавају смањење каматних стопа у БиХ - истакао је Мишић.

Директор МФ банке Бањалука Срећко Богуновић каже да се еурибор у посљедњих годину и по кретао испод 0,40 одсто и да његов пад од 0,10 до 0,15 одсто мало значи у кретању камата, односно да се то не може значајније осјетити на каматама.

- Банке дугорочне кредите углавном вежу за шестомјесечни еурибор који се коригује 1. јануара и 1. јула. Све банке на те датуме коригују камату и она се за постојеће кориснике умањује за пад еурибора. С друге стране, за нове пласмане примјењује се еурибор који је тренутно важећи. С те стране је нижа каматна стопа него што је била прије пола године или годину за исти производ - нагласио је Богуновић.

Он је, ипак, нагласио да се камате не могу драстичније мијењати с обзиром на то да расту доспјеле обавезе према банкама које утичу на пораст ризика и губитак банке.

- Све то гура каматну стопу нагоре. Да не би дошло до великих губитака, то се мора надокнадити растом прихода, а један од начина је и, ако не раст, онда задржавање камата на истом нивоу. С једне стране, имамо еурибор који гура камате надоље, а с друге повећан ризик и недисциплину, што свакако гура камату нагоре. То двоје се отприлике пребија, тако да не очекујем неку промјену ни набоље ни нагоре у наредним мјесецима - истакао је Богуновић.

Камате

Мијо Мишић је истакао да су каматне стопе у БиХ већ дуже вријеме стабилне. Казао је да за грађане, зависно од периода отплате и врсте кредита, износе од 5,9 до 7,5 одсто, а за правна лица од 6,3 до 7,8 одсто.

- Издвајам каматну стопу за кредитне картице која износи од око 12 до 14 одсто - казао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана