Банкарски сектор највећи изазов

Жељка Кокот
Банкарски сектор највећи изазов

Бањалука - РС би током године морала стабилизовати банкарски сектор уколико жели побољшати кредитни рејтинг Б3 са стабилним изгледима који јој је потврдила међународна бонитетна агенција "Мудиз инвесторс сервис".

Српска је задржала кредитни рејтинг који јој је додијељен почетком прошле године, а потврђује он високу спекулативну кредитну способност и висок ниво кредитног ризика. Аналитичари "Мудиз инвесторс сервиса" процијенили су да РС за годину није направила помак у вези са побољшањем неинвестиционе кредитне способности с високим кредитним ризиком. Најзначајнија кредитна ограничења са којим се Српска суочава су висок дуг, низак ниво ликвидности и значајне потребе за инфраструктуром, а очекује се да ће због инвестиционих потреба дуг расти и у наредним годинама.

Једна од најпознатијих свјетских рејтинг агенција оцјењује да би Српска значајнијим побољшањима у фискалним и финансијским карактеристикама и смањењем дуга могла направити корак ка бољем рејтингу, док би повећање унутрашњег и спољног дуга или погоршање оперативних и финансијских карактеристика могло изазвати додатни пад на љествици.

- РС ће у 2015/16. години задржати позитивне индикаторе као резултат растућих пореских прихода, одрживог управљања буџетом и ограничених оперативних трошкова - наводи се у анализи "Мудиз инвесторс сервиса".

Економски аналитичар Горан Радивојац каже да се оцјена Б3 са стабилним изгледима налази при дну скале прихватљивих кредитних рејтинга и јасно показује да аналитичари из "Мудиз инвесторс сервиса" не очекују значајније промјене ни у овој години.

- На побољшање кредитног рејтинга могу утицати само реализација најављеног кредитног аранжмана са ММФ-ом и стабилизација банкарског сектора - каже Радивојац и наглашава да проблеми у Бобар банци, Банци Српске и Павловић банци негативно утичу на рејтинг.

Српска са овом оцјеном не може емитовати хартије од вриједности на страним финансијским тржиштима јер су оне означене ризичним.

- Битна је и корелација између рејтинга и каматне стопе јер виши кредитни рејтинг подразумијева нижу каматну стопу и обратно - каже Радивојац.

Распон оцјена

Кредитни рејтинг је мишљење о кредитном ризику и подразумијева процјену кредитне способности и спремности дужника да благовремено и у цјелости измири своје обавезе према кредиторима. Оцјена ААА означава најбољи рејтинг, док је Д најгора. Од додијељеног рејтинга у великој мјери зависе трошкови задуживања на финансијском тржишту.

Оцјена БЗ

- висока спекулативна кредитна способност

- висок ниво кредитног ризика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана