Инвеститор тражи детаље о “Шећерани”

Милијана Латиновић
Инвеститор тражи детаље о “Шећерани”

БИЈЕЉИНА - Подаци о земљишту које припада бијељинској "Шећерани", трошковима струје, гријања, стручном кадру, стању машина, те заинтересованости пољопривредника за производњу, само су дио онога што ће у наредним данима утврђивати стручни тим на иницијативу потенцијалног купца из Кине.

Потврдио је то јуче за "Глас Српске" стечајни управник "Шећеране" Небојша Матић, нагласивши да му је прије неколико дана стигло писмо од потенцијалног купца из Кине.

Банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин, који је за бијељинску "Шећерану" спреман да плати седам милиона марака, затражио је додатне информације о том предузећу.

- Купац у 15 тачака тражи додатне информације о стању у "Шећерани". До краја седмице очекујемо његову екипу која би сагледала ситуацију на терену и утврдила стање - рекао је Матић.

Додао је да је понуда овог купца, који се обавезао да ће до краја овог мјесеца уплатити депозит од 700.000 марака, и даље актуелна.

- Чекамо уплату депозита. Одбор повјерилаца засједа 5. новембра и тада би требало да их информишем да ли је уплата реализована - додао је Матић.

Одбор повјерилаца бијељинске "Шећеране" 10. октобра дао је позитивно мишљење на писмо намјере у којем је Ђурагин изразио спремност да имовину некадашњег семберског гиганта плати седам милиона марака.

Бијељинску "Шећерану" годинама мјерка и Бањалучанин Горан Вајкић, који је за њу био спреман да плати 6,9 милиона марака, али његова понуда није разматрана. 

Осим тога, у више наврата за "Шећерану" су биле заинтересоване и фирме "Солтист" и "Саријел", али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Након њих, у трку за пропало предузеће ушла је и компанија "Нива" из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате.

Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. 

"Шећерана" зјапи празна већ 12 година, а стечај је покренут 2015. године. За све ове године предузеће је продавано по цијени од десет милиона марака.

 

Потраживања 

Процијењена вриједност фабрике је 23 милиона марака. Потраживања радника износе око 7,4 милиона, а потраживања повјерилаца више од 16 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана