Банка Српске у стечају

Маријана Миљић
Банка Српске у стечају

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци донио је одлуку о покретању стечаја над Банком Српске и за стечајног управника именовао Мирјану Голић из Градишке.

Суд је ово рјешење, које је донио у уторак, објавио на огласној табли у згради суда, а одлука о стечају биће објављена и у "Службеном гласнику РС".

Суд је позвао повјериоце Банке Српске да у року од мјесец пријаве своја потраживања.

Голићева је рекла да је јуче преузела рјешење да је именована за стечајног управника.

- За сада више ништа не могу да кажем - додала је Голићева.

Претходно је одржано рочиште на којем су испитивани услови покретања стечаја над Банком Српске, а све три стране у овом поступку, односно ликвидациони управник Петар Мићић, вјештак Мирослав Лазендић, али и Агенција за банкарство РС, остали су при ставу да је стечај над пропалом банком из Бањалуке неизбјежан.

У прилог томе говоре чињенице да су обавезе Банке Српске дупло веће од вриједности њене имовине, али и да су услови за покретања стечаја били створени још 2014. године.

Осим тога, губитак банке закључно са 30. новембром 2016. износио је 120,96 милиона марака, негативни капитал 83,60 милиона КМ, а Банци Српске недостаје и 173,90 милиона КМ ликвидног новца за измирење доспјелих обавеза.

- Закључно са 30. новембром 2016. вриједност нето имовине банке процијењена је на 90 милиона, док обавезе премашују 170 милиона КМ - казао је тада Мићић.

Банка има имовину из које се добрим дијелом могу измирити трошкови стечаја, а дјелимично и повјериоци. Међутим, тај износ није довољан за измирење свих обавеза према повјериоцима.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја прошле године покренула поступак њене ликвидације. Агенција за банкарство је 10. јануара ове године поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске.

Бобар банка

Банка Српске није прва банка у Српској у којој је суд донио одлуку о покретању стечаја. Исту судбину је доживјела и Бобар банка из Бијељине у јануару ове године, када је Окружни привредни суд у Бијељини донио рјешење о покретању стечаја у тој банци.

На рочишту, које је заказано за 12. април, биће расправљано о пријављеним потраживањима и одлучено о судбини кредита које враћају грађани и привредници. Агенција за банкарство крајем новембра 2014. увела је принудну управу у Бобар банку, а непун мјесец касније јој је одузета дозвола за рад и покренут поступак ликвидације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана