Аутопут претиче зиму

Маријана Миљић
Аутопут претиче зиму

Лакташи - Изградња друге дионице аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора дуге 35,3 километра тече по плану, а на основу тренутног интензитета радова може се очекивати да буде пуштена у саобраћај на јесен идуће године.

Градилиште су јуче обишли министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и директор "Аутопутева РС" Душан Топић, те изразили задовољство напретком радова. Трнинић је нагласио да радницима наруку иду и временске прилике.

- Завршено је више од 90 одсто земљаних радова. На два, три мјеста нису обављени ти радови из предострожности, због страха да би се могла појавити клизишта. Један од најзахтјевнијих послова на овој траси је градња моста на Врбасу чија је дужина 390 метара, а поред њега ову дионицу красиће надвожњак Маховљани, те вијадукт Лакташи два - казао је Трнинић.

Вриједност инвестиције је 160 милиона евра, а новац је обезбијеђен кредитом код Европске банке за обнову и изградњу.

- Радови иду како треба и очекујем да ће комплетан аутопут "9. јануар" у дужини од 72 километра бити пуштен у саобраћај на јесен идуће године - рекао је Трнинић.

Топић је казао да су на овој траси аутопута завршени главни бетонски објекти на носивој конструкцији, потконструкцији и носивој коловозној конструкцији.

- Остаје нам још да урадимо пратећу опрему објеката. Ти радови зависе од временских услова. На овој дионици имаћемо 52 мања објекта, као што су надвожњаци и подвожњаци - рекао је Топић.

Прва дионица аутопута "9. јануар" од Добоја до Прњавора, дуга 36,6 километара, отворена је 11. септембра ове године. Укупна вриједност аутопута Бањалука - Добој је 340 милиона евра. Изградња обје дионице аутопута повјерена је конзорцијуму који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља.

Мрежа аутопутева

Неђо Трнинић је нагласио да су настављени разговори о изградњи аутопута Бањалука - Приједор, Брчко - Бијељина и коридора 5Ц.

- РС наставља да гради аутопутеве и након што реализује све зацртане пројекте имаће више од 400 километара аутопутева -  рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана