Аутопревоз из Козарске Дубице вози у стечај

Жељка Кокот
Аутопревоз из Козарске Дубице вози у стечај

Бањалука - Одлуком Окружног привредног суда у Бањалуци отворен је стечајни поступак над фирмом "Аутопревоз" из Козарске Дубице, а за стечајног управника именован је Мирко Марчета.

Захтјев за стечај поднио је директор "Аутопревоза" Бојан Пралица.

Суд је позвао повјериоце да им до 26. марта пријаве потраживања, а за 13. мај заказао је рочиште за испитивање пријављених потраживања.

Међу повјериоцима је и 11 запослених, према којима "Аутопревоз" има значајна дуговања.

- "Аутопревоз" је био у вишегодишњој неликвидности и платежној неспособности, због чега није могао да измирује обавезе - наводи се у образложењу одлуке о покретању стечаја.

Према подацима из биланса стања сачињеног на крају 2013. године, губитак фирме је износио 1,18 милиона и за 352.753 марке је премашио вриједност капитала предузећа.

Обавезе према повјериоцима износе 1,81 милион марака, а рачун друштва непрекидно је у блокади од 10. јануара 2014. године по налогу Пореске управе РС.

У судском рјешењу је наведено да вриједност имовине "Аутопревоза" покрива трошкове стечајног поступка, док је непокретна имовина под хипотеком, а за покретну је Пореска управа већ донијела рјешења о пљенидби.

Порезници су прошле године "Аутопревозу" заплијенили два аутобуса, два минибуса и један комби, након што је утврђено да "Аутопревоз" није измирио 123.000 КМ на име пореза и доприноса на зараде запослених.

Дјелатност

"Аутопревоз" се бавио превозом путника у домаћем и међународном саобраћају и сродним дјелатностима, а у посљедњих неколико година основна дјелатност фирме је запала у кризу, па се предузеће оријентисало на пружање услуга техничког прегледа и уступање перона другим превозницима, јер не посједује ниједан исправан аутобус и регистровану линију за превоз путника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана