"Агрекс" преговара са европским купцима

Анита Јанковић-Речевић
"Агрекс" преговара са европским купцима

БАЊАЛУКА - Компанија "Агрекс" из Доњег Жабара, једина у РС и БиХ која је добила зелено свјетло за извоз јаја намијењених преради на тржишту Европске уније, увелико преговара с купцима из Хрватске и Аустрије, а први камиони ка тим земљама требало би да крену већ почетком сљедеће године.

Зелено свјетло за извоз јаја "Б" категорије БиХ је од Европске комисије добила још у јулу ове године, међутим, због захтјевних процедура пласман робе није био могућ све до уназад неколико дана. 

Директор "Агрекса" Предраг Миличић за "Глас Српске" каже да су коначно испуњени сви услови за извоз, те да је отварање новог тржишта најбољи доказ успјешно положеног испита у области производње и квалитета.

- Иако још нисмо добили службени допис, из Канцеларије за ветеринарство БиХ су ме усмено обавијестили да је Европска комисија потврдила рјешење за извоз јаја која су прекрупна или преситна за конзумну употребу. Рјешење о пласману званично је валидно од 14. децембра и тиме смо коначно постали прва фирма из РС и БиХ која има право приступа тржишту ЕУ - рекао је Миличић. Истакао је да увелико преговарају са партнерима из Хрватске, са којима су сарађивали и прије уласка те земље у ЕУ. 

- Партнер из Хрватске нам је доставио понуду којом тражи 12 милиона јаја за индустријску прераду која би требало да им испоручимо 2020. године и то можемо реализовати без проблема. Такође, наредних дана ћемо разговарати са потенцијалним партнером из Аустрије - навео је Миличић и додао да не може прецизирати када ће кренути прва пошиљка ка Европи, али да очекује да то буде већ почетком нове године.

Могућност извоза јаја за прераду, тврди Миличић, веома је значајна, како за "Агрекс", тако и за домаћу индустрију живинарства, јер у БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах који се користи у производњи кондиторских производа и има рок трајања и до двије године.

- Приступ великом тржишту, великим и моћним фабрикама омогућиће да све евентуалне тржишне вишкове живинарства РС продамо у ЕУ. Ако се све буде позитивно развијало, наша фирма ће бити у прилици да повећа капацитете производње, чему и тежимо - казао је Миличић.

Раст производње омогућиће и додатна запошљавања, истиче он, што би требало да смањи одлив домаћег становништва на страна тржишта рада. 

- "Агрекс" је већ одавно испунио све захтјеве које прописује европско законодавство за извоз конзумних јаја.

Међутим, Европска комисија инсистира на одређеним рјешењима која БиХ због свог унутрашњег уређења није у потпуности испунила.

Надам се да ће и ентитетске и државне институције заједно радити на том питању и да ће БиХ већ наредне године добити зелено свјетло и за извоз конзумних јаја - казао је Миличић.

Компанија

Компанија "Агрекс", која послује од 1991. године на подручју Доњег Жабара, тренутно запошљава 110 радника, а на фармама је око 250 кока носиља.

- Фирма смо која има највећи капацитет у производњи конзумних јаја и једини који имамо потпуно заокружену производњу од њиве до конзумног јајета - рекао је Предраг Миличић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана