Живот на Марсу је неминовност

Huffington Post
Живот на Марсу је неминовност

"Можда таква изјава звучи дрско, нереално, па можда и мало лудо. Може се гледати као луда прогноза о открићу микроба ванземаљског поријекла на Марсу. Ипак, заснована је у реалности", пише Крис Карбери, извршни директор Еџплоре Марс, непрофитне организације са сједиштем у Масачусетсу у колумни за Huffington Post.

Он сматра да ће још у овом вијеку доћи до два важна догађаја: човјечанство ће сазнати да ли је живот икада постојао на Марсу и почеће мисија колонизације Црвене планете.

"Били то марсковски микроби или људски истраживачи, живот на Марсу ће бити могућ", пише он.

Он подсјећа да се ове недјеље обиљежава двогодишњица успјешног слијетања ровера Кјуриосити на површину Марса, што је "доказ наше жеље да сазнамо што је више могуће о Марсу".

Кјуриосити ће, иначе, ускоро ући у регију планине Шарп, одакле се пружају најневјероватнији погледи на околину. Ипак, важнији дио те мисије је истраживање слојева стијена који говоре о геолошкој прошлости Марса, а "можда пронађе и доказ да ли је на Црвеној планети икад било живота", нада се Карбери.

Он сматра да потрага за ванземаљским облицима живота треба да постане приоритет и то на међународном нивоу научног свијета.

Његов став не чуди, ако имамо у виду да његова организација предлаже пројекат ExoLance, који има за циљ потрагу за животом испод површине Марса. Тренутно се прикупљају средства за тај подухват, која иду из џепова богатих љубитеља науке.

"NASA и друге међународне свемирске агенције игра кључну улогу у слању људи на Марс, али ће сада добити и допринос појединаца, нешто што није било могуће у ери Аполло мисија", сматра Карбери.

"Човjечанство у првој половини 21. вијека не смије да се задовољи површним догађајима као замјеном за велике прекретнице, нарочито кад су нам велике ствари на дохват руке. Чак и ако на Марсу нема ванземаљских облика живота, он ће угостити људски живот, чиме ће почети нова фаза у истраживањима наредних деценија. Када особу средином 21. вијека будете питали да ли има живота на Марсу, одговор ће сигурно бити: 'Да'. Једино је питање да ли ће та особа мислити на Земљане, Марсовце или и једне и друге".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана