Тамна материја први пут директно детектована?

Танјуг
Тамна материја први пут директно детектована?

Необични сигнал који је регистровала Европска свемирска опсерваторија (ESO) могао би да буде први доказ постојања честица тамне материје.

Ријеч је о интерпретацији и могуће је да ће бити потребне године да би се она верификовала, али уколико буде потврђена, то ће представљати драматичан напредак у разумјевању космоса.

Премда чини 85 одсто укупне материје у свемиру, тамну материју је немогуће видјети. Вјерује се да мрежа ове мистериозне материје, која се протеже цијелим свемиром, даје космосу структуру. Научници је досад никада нису директно детектовали.

Истраживачи са Универзитета у Лестеру уочили су чудан сигнал анализирајући податке које је током 15 година прикупљала орбитална опсерваторија XMM-Њутон Европске свемирске агенције (ESA). Они су приметили да се интензитет икс-зрака повећава за око 10 одсто сваки пут када би летjелица посматрала границу Земљиног магнетског поља окренуту према Сунцу.

Овај ефекат је немогуће објаснити конвенционалним моделима, јер се очекује да интензитет икс-зрака буде свуда једнак у свемиру, кад год се мјерење спроводи, објаснио је за "Гардијан" астроном Енди Рид, који је учествовао у истраживању.

Не могавши да нађу објашњење у традиционалној физици, научници су се окренули алтернативним теоријама, од којих једна, чини се, да је прави одговор: теоретске честице тамне материје познате као аксиони, избијају из језгра Сунца и производе икс-зраке када ударе о Земљино магнетно поље.

"Уколико је модел тачан, то би значило да смо детектовали аксионе, тј. компоненту тамне материје за коју су сви убјеђени да постоји", казао је Рид.

Мартин Барстоу, предсједник британског Краљевског астрономског друштва, поздравио је ово откриће.

"Ово је невјероватан резултат. Уколико буде потврђен, то ће бити прва директна детекција и идентификација тајанствених честица тамне материје, што ће фундаментално утицати на све наше теорије о космосу", истакао је он.

Научници расправљају о постојању тамне материје од 1933. када је швајцарски астрофизичар Фриц Звики примјетио да нека невидљива материја врши гравитационо дјеловање на удаљену галаксију.

Тренутно се спроводи неколико експеримената у потрази за тамном материјом, али досад ниједан није дошао до конкретних доказа о постојању аксиона, теоретске основне честице тамне материје чија је маса сто милијарди пута мања од електрона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана