Неизвјесна трка за Златну копачку: Меси има прилику да стигне Роналда

Душан Репија
Неизвјесна трка за Златну копачку: Меси има прилику да стигне Роналда

Бањалука - Првенства у најјачим лигама Европе полако улазе у сам финиш, а самим тим захуктава се и трка за "Златну копачку".

За сада је у благој предности Лионел Меси, али једно коло и тренутак инспирације неког другог фудбалера могу све да промијене. Звијезда Барселоне постигла је 25 голова и има 50 бодова, јер је коефицијент шпанске Ла лиге два, баш као и осталих лига из које долазе најозбиљнији кандидати.

Месијев први пратилац тренутно је препорођени Бас Дот, који у дресу Спортинга из Лисабона тресе мреже као од шале. На конту има 24 гола, али Холанђанинове шансе смањује чињеница да до краја првенства има још осам утакмица, а Меси двије више.

У круг најужих кандидата убраја се и нападач Борусије Дортмунд Пјер Емерик Обамејанг. Габонац тренутно има два гола и меч мање од Месија, али с обзиром на то да је на посљедњих пет мечева девет пута затресао мрежу, налази се у најбољој форми. Реалну шансу још увијек има и Месијев партнер у нападу Барселоне Луис Суарез, који жели да задржи "Копачку" од прошле сезоне. Уругвајац је уз земљака Дијега Форлана једини који је успио прекинути доминацију Месија и Кристијана Роналда у посљедњих девет година, с тим да су Суарез и Роналдо 2014. године подијелили награду. Португалац је у нешто лошијој голгетерској форми ове сезоне, али и даље има једно признање више од највећег ривала, с обзиром на то да је власник четири "Копачке".

Два највећа изненађења при врху листе су нападач Келна Ентони Модесте и откровење Синише Михајловића у Торину Андреа Белоти. С обзиром на педигре и заостатак од три гола у односу на Месија, била би сензација уколико би један од њих кући однио "Златну копачку", али ништа није немогуће, имајући у виду у каквој форми играју.

*****

1. Лионел Меси

Барселона

25 голова, 50 бодова

10 утакмица до краја

2. Бас Дост

Спортинг Лисабон

24 гола, 48 бодова

8 утакмица до краја

3. Пјер Емерик Обамејанг

Борусија Дортмунд

23 гола, 46 бодова

9 утакмица до краја

4. Луис Суарез

Барселона

22 гола, 44 бода

10 утакмица до краја

5. Ентони Модесте

Келн

22 гола, 44 бода

9 утакмица до краја

6. Андреа Белоти

Торино

22 гола, 44 бода

9 утакмица до краја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана