Neizvjesna trka za Zlatnu kopačku: Mesi ima priliku da stigne Ronalda

Dušan Repija
Neizvjesna trka za Zlatnu kopačku: Mesi ima priliku da stigne Ronalda

Banjaluka - Prvenstva u najjačim ligama Evrope polako ulaze u sam finiš, a samim tim zahuktava se i trka za "Zlatnu kopačku".

Za sada je u blagoj prednosti Lionel Mesi, ali jedno kolo i trenutak inspiracije nekog drugog fudbalera mogu sve da promijene. Zvijezda Barselone postigla je 25 golova i ima 50 bodova, jer je koeficijent španske La lige dva, baš kao i ostalih liga iz koje dolaze najozbiljniji kandidati.

Mesijev prvi pratilac trenutno je preporođeni Bas Dot, koji u dresu Sportinga iz Lisabona trese mreže kao od šale. Na kontu ima 24 gola, ali Holanđaninove šanse smanjuje činjenica da do kraja prvenstva ima još osam utakmica, a Mesi dvije više.

U krug najužih kandidata ubraja se i napadač Borusije Dortmund Pjer Emerik Obamejang. Gabonac trenutno ima dva gola i meč manje od Mesija, ali s obzirom na to da je na posljednjih pet mečeva devet puta zatresao mrežu, nalazi se u najboljoj formi. Realnu šansu još uvijek ima i Mesijev partner u napadu Barselone Luis Suarez, koji želi da zadrži "Kopačku" od prošle sezone. Urugvajac je uz zemljaka Dijega Forlana jedini koji je uspio prekinuti dominaciju Mesija i Kristijana Ronalda u posljednjih devet godina, s tim da su Suarez i Ronaldo 2014. godine podijelili nagradu. Portugalac je u nešto lošijoj golgeterskoj formi ove sezone, ali i dalje ima jedno priznanje više od najvećeg rivala, s obzirom na to da je vlasnik četiri "Kopačke".

Dva najveća iznenađenja pri vrhu liste su napadač Kelna Entoni Modeste i otkrovenje Siniše Mihajlovića u Torinu Andrea Beloti. S obzirom na pedigre i zaostatak od tri gola u odnosu na Mesija, bila bi senzacija ukoliko bi jedan od njih kući odnio "Zlatnu kopačku", ali ništa nije nemoguće, imajući u vidu u kakvoj formi igraju.

*****

1. Lionel Mesi

Barselona

25 golova, 50 bodova

10 utakmica do kraja

2. Bas Dost

Sporting Lisabon

24 gola, 48 bodova

8 utakmica do kraja

3. Pjer Emerik Obamejang

Borusija Dortmund

23 gola, 46 bodova

9 utakmica do kraja

4. Luis Suarez

Barselona

22 gola, 44 boda

10 utakmica do kraja

5. Entoni Modeste

Keln

22 gola, 44 boda

9 utakmica do kraja

6. Andrea Beloti

Torino

22 gola, 44 boda

9 utakmica do kraja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana