Бошко Ђокић кошаркашки стручњак за Глас Српске: Србији отворен пут до медаље

Иван Драгичевић
Бошко Ђокић кошаркашки стручњак за Глас Српске: Србији отворен пут до медаље

Београд - Србија има отворен пут до полуфинала Евробаскета, сматра искусни стручњак Бошко Ђокић, а тамо још види Хрвате, Шпанце и Словенце, који по њему играју најљепшу кошарку на првенству.

Жријеб се отворио за Србију и сада је реално да "орлови" уђу у борбу за медаље. Селектор Александар Ђорђевић ниједног момента није одустао од тог циља, иако је добар дио јавности песимистично гледао на домете ослабљене репрезентације.

- Пролаз међу четири не би требало да дође у питање. Част Мађарској, али не видим начин како могу да нам запрете. Затим следи победник дуела Финска - Италија и то ће бити много тежи испит. Италијане, као и Французе, не могу да препознам, док су Финци позитивно освежење. У први план је искочио овај мали Лаури Марканен, али верујем да ћемо прескочити и тај степеник. Наши играчи знају да побеђују у елиминационим утакмицама, имају искуство великих мечева, пре свега ту мислим на Богдана Богдановића - рекао је Ђокић.

Без осам играча, укључујући Стефана Марковића, Србија је изузетно ослабљена. Ниједна друга селекција није имала такав губитак, иако су и остали дошли непотпуни. Због тога је Ђорђевић морао да промијени концепцију и стил игре.

- Изгледамо потпуно другачије на терену и ове игре су реалне. Сале је успорио ритам, можда превише за мој укус, са много "пик ен рола", али то је неопходно. Богдановић се превише троши у организацији игре, лопта је много код њега и требало би више да пушта пас, јер остатак екипе не чине лоши играчи. Стефан Јовић као искусан играч требало би да преузме организацију на себе, а да се Богдан као прави убица са позиције бека врати на своје примарне задатке. Мислим да 80 одсто времена треба да игра двојку, а неколико минута помогне као плеј. У супротном, бојим се да физички неће издржати када дођу теже утакмице - додао је Ђокић.

Искусни стручњак, који је промијенио више од 15 клубова у својој каријери, а 2004. године освојио АБА лигу са тадашњим Рефлексом, сматра да би финале између Србије и Шпаније било зацементирано да су екипе комплетне. Овако, улогу фаворита даје Шпанцима, али су Хрвати показали да се с "фуријом" може играти.

- После Шпаније иде десет подједнаких екипа и зависно од дана и расположења мењао би се победник. Делује ми да ћемо у полуфиналу гледати дуеле Шпаније и Словеније, односно Србије и Хрватске. Купили су ме Словенци, играју најлепшу кошарку на првенству. Сјајно их води Игор Кокошков, познајем га одавно, док је био младић и успех у НБА лиги није га променио као човека, што изузетно ценим. Дао је слободу Горану Драгићу и Луки Дончићу и милина их је гледати. Слично је конципирана Хрватска са Бојаном Богдановићем и Даријом Шарићем, они су у главним улогама, док су остали "помоћно особље", али то не значи ништа лоше. Нормално је да су улоге распоређене, не могу сви да шутирају по 20 лопти - закључио је Ђокић.

Заслуге у Црној Гори

Бошко Ђокић је као тренер тадашњег Ибона, а сада Сутјеске из Никшића урадио одличан посао, па су чак четири црногорска репрезентативца били његови ученици. Ради се о Бојану Дубљевићу, Филипу Баровићу, Немањи Врањешу и Николи Павлићевићу, док је помоћник селектора Богдана Тањевића Душан Дубљевић тада асистирао Ђокићу, а касније и сам водио Сутјеску у АБА лиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана