Boško Đokić košarkaški stručnjak za Glas Srpske: Srbiji otvoren put do medalje

Ivan Dragičević
Boško Đokić košarkaški stručnjak za Glas Srpske: Srbiji otvoren put do medalje

Beograd - Srbija ima otvoren put do polufinala Evrobasketa, smatra iskusni stručnjak Boško Đokić, a tamo još vidi Hrvate, Špance i Slovence, koji po njemu igraju najljepšu košarku na prvenstvu.

Žrijeb se otvorio za Srbiju i sada je realno da "orlovi" uđu u borbu za medalje. Selektor Aleksandar Đorđević nijednog momenta nije odustao od tog cilja, iako je dobar dio javnosti pesimistično gledao na domete oslabljene reprezentacije.

- Prolaz među četiri ne bi trebalo da dođe u pitanje. Čast Mađarskoj, ali ne vidim način kako mogu da nam zaprete. Zatim sledi pobednik duela Finska - Italija i to će biti mnogo teži ispit. Italijane, kao i Francuze, ne mogu da prepoznam, dok su Finci pozitivno osveženje. U prvi plan je iskočio ovaj mali Lauri Markanen, ali verujem da ćemo preskočiti i taj stepenik. Naši igrači znaju da pobeđuju u eliminacionim utakmicama, imaju iskustvo velikih mečeva, pre svega tu mislim na Bogdana Bogdanovića - rekao je Đokić.

Bez osam igrača, uključujući Stefana Markovića, Srbija je izuzetno oslabljena. Nijedna druga selekcija nije imala takav gubitak, iako su i ostali došli nepotpuni. Zbog toga je Đorđević morao da promijeni koncepciju i stil igre.

- Izgledamo potpuno drugačije na terenu i ove igre su realne. Sale je usporio ritam, možda previše za moj ukus, sa mnogo "pik en rola", ali to je neophodno. Bogdanović se previše troši u organizaciji igre, lopta je mnogo kod njega i trebalo bi više da pušta pas, jer ostatak ekipe ne čine loši igrači. Stefan Jović kao iskusan igrač trebalo bi da preuzme organizaciju na sebe, a da se Bogdan kao pravi ubica sa pozicije beka vrati na svoje primarne zadatke. Mislim da 80 odsto vremena treba da igra dvojku, a nekoliko minuta pomogne kao plej. U suprotnom, bojim se da fizički neće izdržati kada dođu teže utakmice - dodao je Đokić.

Iskusni stručnjak, koji je promijenio više od 15 klubova u svojoj karijeri, a 2004. godine osvojio ABA ligu sa tadašnjim Refleksom, smatra da bi finale između Srbije i Španije bilo zacementirano da su ekipe kompletne. Ovako, ulogu favorita daje Špancima, ali su Hrvati pokazali da se s "furijom" može igrati.

- Posle Španije ide deset podjednakih ekipa i zavisno od dana i raspoloženja menjao bi se pobednik. Deluje mi da ćemo u polufinalu gledati duele Španije i Slovenije, odnosno Srbije i Hrvatske. Kupili su me Slovenci, igraju najlepšu košarku na prvenstvu. Sjajno ih vodi Igor Kokoškov, poznajem ga odavno, dok je bio mladić i uspeh u NBA ligi nije ga promenio kao čoveka, što izuzetno cenim. Dao je slobodu Goranu Dragiću i Luki Dončiću i milina ih je gledati. Slično je koncipirana Hrvatska sa Bojanom Bogdanovićem i Darijom Šarićem, oni su u glavnim ulogama, dok su ostali "pomoćno osoblje", ali to ne znači ništa loše. Normalno je da su uloge raspoređene, ne mogu svi da šutiraju po 20 lopti - zaključio je Đokić.

Zasluge u Crnoj Gori

Boško Đokić je kao trener tadašnjeg Ibona, a sada Sutjeske iz Nikšića uradio odličan posao, pa su čak četiri crnogorska reprezentativca bili njegovi učenici. Radi se o Bojanu Dubljeviću, Filipu Baroviću, Nemanji Vranješu i Nikoli Pavlićeviću, dok je pomoćnik selektora Bogdana Tanjevića Dušan Dubljević tada asistirao Đokiću, a kasnije i sam vodio Sutjesku u ABA ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana