Залужани дочекали свјетску елиту

Данијел Радујковић
Залужани дочекали свјетску елиту

Бањалука - Више од 380 падобранаца из 30 земаља бориће се за медаље и титуле на 33. свјетском првенству које почиње данас на спортском аеродрому Залужани у Бањалуци и трајаће све до 22. августа.

Такмичења ће се одржавати од осам до 20 часова. Конкуренција је заиста јака јер ће наступити највеће падобранске селекције из цијелог свијета, попут САД, Русије, Словеније, Француске, Велике Британије, Кине, Уједињених Арапских Емирата... 

Због великог броја такмичара, поред аеродрома у Залужанима, дио програма биће и на локацији иза предузећа "Сточар" у бањалучком насељу Лазарево. Свечано отварање је вечерас од 19 часова у Залужанима.

- Током викенда смо завршавали посљедње припреме и такмичари су имали тренинг скокове. Све је спремно и, осим проблема са кишом која је падала у суботу навече, све је текло по плану. Имамо два авиона словеначког ваздухопловства, један из Француске, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ. Ту је и хеликоптерски сервис РС ако буде потребе - казао је Зоран Ковачевић из Падобранског клуба "Бањалука", који је технички организатор првенства.

Такмичење ће се одржавати у три дисциплине: скок на циљ, фигуративни скокови и формација са отвореним куполама (канопи формације). Задовољан урађеним је и контролор Свјетске ваздухопловне федерације (FAI) Патрис Жардин.

- Почаствован сам што сам овдје и што ћу бити дио Свјетског првенства. Сви су напорно радили да све буде како треба. Наравно да има проблема, јер је ово велико такмичење. Трудићемо се да све буде како треба и да се поправе евентуалне грешке. Имали смо проблема са временом, али како сам видио прогнозе метеоролога, наредних нада биће лијепо вријеме, прије свега погодно за такмичење. Има пуно земаља које желе да дођу до злата и биће врло интересантно - казао је Жардин.

Иако је домаћин, БиХ неће имати представнике на овом такмичењу. Како кажу у Падобранском клубу "Бањалука", проблеми су настали у Ваздухопловном савезу БиХ (ВС БиХ).

- Помало је апсурдно да нема домаће екипе, иако је недавно одржано првенство БиХ у Бихаћу, гдје је формиран репрезентативни тим. Проблем је настао у органима Ваздухопловног савеза БиХ јер појединци не желе да пријаве своју екипу. Разлог је личне природе - додао је Ковачевић.

Свечано затварање шампионата биће 22. августа у 20 часова, када ће бити проглашени нови свјетски шампиони у мушкој, женској и јуниорској конкуренцији.

Покровитељи такмичења су Кабинет предсједника Републике Српске, Влада Републике Српске, град Бањалука, Министарство породице, омладине и спорта РС и Министарство одбране БиХ.

Молитва

У храму Светог Василија Острошког у бањалучком насељу Обилићево синоћ је требало да буде одржана молитва падобранској репрезентацији и стручном штабу Русије, који ће учествовати на Свјетском првенству у Бањалуци.

Парох ове цркве Миладин Митровић рекао је Срни да су руски репрезентативци углавном војна лица и да су изразили жељу да им молитва буде одржана у тој цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана