Zalužani dočekali svjetsku elitu

Danijel Radujković
Zalužani dočekali svjetsku elitu

Banjaluka - Više od 380 padobranaca iz 30 zemalja boriće se za medalje i titule na 33. svjetskom prvenstvu koje počinje danas na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci i trajaće sve do 22. avgusta.

Takmičenja će se održavati od osam do 20 časova. Konkurencija je zaista jaka jer će nastupiti najveće padobranske selekcije iz cijelog svijeta, poput SAD, Rusije, Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata... 

Zbog velikog broja takmičara, pored aerodroma u Zalužanima, dio programa biće i na lokaciji iza preduzeća "Stočar" u banjalučkom naselju Lazarevo. Svečano otvaranje je večeras od 19 časova u Zalužanima.

- Tokom vikenda smo završavali posljednje pripreme i takmičari su imali trening skokove. Sve je spremno i, osim problema sa kišom koja je padala u subotu naveče, sve je teklo po planu. Imamo dva aviona slovenačkog vazduhoplovstva, jedan iz Francuske, kao i helikopter Oružanih snaga BiH. Tu je i helikopterski servis RS ako bude potrebe - kazao je Zoran Kovačević iz Padobranskog kluba "Banjaluka", koji je tehnički organizator prvenstva.

Takmičenje će se održavati u tri discipline: skok na cilj, figurativni skokovi i formacija sa otvorenim kupolama (kanopi formacije). Zadovoljan urađenim je i kontrolor Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI) Patris Žardin.

- Počastvovan sam što sam ovdje i što ću biti dio Svjetskog prvenstva. Svi su naporno radili da sve bude kako treba. Naravno da ima problema, jer je ovo veliko takmičenje. Trudićemo se da sve bude kako treba i da se poprave eventualne greške. Imali smo problema sa vremenom, ali kako sam vidio prognoze meteorologa, narednih nada biće lijepo vrijeme, prije svega pogodno za takmičenje. Ima puno zemalja koje žele da dođu do zlata i biće vrlo interesantno - kazao je Žardin.

Iako je domaćin, BiH neće imati predstavnike na ovom takmičenju. Kako kažu u Padobranskom klubu "Banjaluka", problemi su nastali u Vazduhoplovnom savezu BiH (VS BiH).

- Pomalo je apsurdno da nema domaće ekipe, iako je nedavno održano prvenstvo BiH u Bihaću, gdje je formiran reprezentativni tim. Problem je nastao u organima Vazduhoplovnog saveza BiH jer pojedinci ne žele da prijave svoju ekipu. Razlog je lične prirode - dodao je Kovačević.

Svečano zatvaranje šampionata biće 22. avgusta u 20 časova, kada će biti proglašeni novi svjetski šampioni u muškoj, ženskoj i juniorskoj konkurenciji.

Pokrovitelji takmičenja su Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, grad Banjaluka, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Ministarstvo odbrane BiH.

Molitva

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u banjalučkom naselju Obilićevo sinoć je trebalo da bude održana molitva padobranskoj reprezentaciji i stručnom štabu Rusije, koji će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Banjaluci.

Paroh ove crkve Miladin Mitrović rekao je Srni da su ruski reprezentativci uglavnom vojna lica i da su izrazili želju da im molitva bude održana u toj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana