Ко једном дође на Сутјеску долазиће увијек

Радмила Ђевић
Ко једном дође на Сутјеску долазиће увијек

Фоча - Национални парк "Сутјеска" у Фочи полако али сигурно постаје једна од водећих туристичких дестинација у БиХ.

Да је на добром путу, показује податак да најстарији парк у БиХ са јединственим природним богатством биљежи све већу посјећеност, не само домаћих, већ и туриста из Србије, Хрватске, Њемачке, Словеније, Пољске, Белгије, Енглеске…

Овај драгуљ природе за сваког има понешто. Ту су прашума Перућица, кристално бистре и чисте ријеке, водопади, пећине, геолошки и геоморфолошки феномени…

- Оваквих предјела и овакве природе нема нигдје. Редовно проведем овдје сваке године десетак дана. Ко једном дође и види ову љепоту, доћи ће увијек - каже Асим Незир, који из далеког Берлина овдје долази на одмор.

Редовно, барем на неколико дана, Сутјеску током свог годишњег одмора посјети и један брачни пар из Пољске. Једино им је, кажу, жао што Сутјеску нису "открили" раније.

- Први пут смо овдје, одушевљени смо крајоликом, планинама, ваздухом, укратко свиме - углас истичу Иван и Иванка Салантић из Славонског Брода.

Да Сутјеска полако постаје оно што је некад била, сматра и пензионер Јован Сушић, који овдје долази још од времена када је она била у пуном сјају и када су је посјећивале и свјетске звијезде. Сушић је прије више од четири деценије статирао на снимању филма "Сутјеска", који важи за један од најскупљих филмова југословенске кинематографије.

- На Тјентишту су 1973. боравили славни глумачки пар Ричард Бартон (који је глумио Јосипа Броза Тита) и Елизабет Тејлор. Сјећам се да је Елизабет у купаћем костиму сједила у излетничкој столици и сунчала се. Долазили су ту и великани нашег глумишта - Бата Живојиновић, Љубиша Самарџић, Милена Дравић - присјећа се Сушић.

Прошле године у љепотама Сутјеске огледала се једна од најљепших жена свијета, глумица Моника Белучи, која снима филм са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом "На млијечном путу". Недавно је и београдска група "Ортодокс Келтс" снимала спот на овом подручју.

Посјете

Руководство Националног парка "Сутјеска" задовољно је досадашњом посјетом туриста.

- Радује нас што имамо велики број страних туриста. Обогатили смо смјештајне капацитете на Пријевору испод Маглића. Недавно су ту боравили Белгијанци који стално долазе, пуни су и хотели, а манифестације које се овдје одржавају постале су традиционалне - каже директор "Сутјеске" Зоран Чанчар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана