Ko jednom dođe na Sutjesku dolaziće uvijek

Radmila Đević
Ko jednom dođe na Sutjesku dolaziće uvijek

Foča - Nacionalni park "Sutjeska" u Foči polako ali sigurno postaje jedna od vodećih turističkih destinacija u BiH.

Da je na dobrom putu, pokazuje podatak da najstariji park u BiH sa jedinstvenim prirodnim bogatstvom bilježi sve veću posjećenost, ne samo domaćih, već i turista iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Poljske, Belgije, Engleske…

Ovaj dragulj prirode za svakog ima ponešto. Tu su prašuma Perućica, kristalno bistre i čiste rijeke, vodopadi, pećine, geološki i geomorfološki fenomeni…

- Ovakvih predjela i ovakve prirode nema nigdje. Redovno provedem ovdje svake godine desetak dana. Ko jednom dođe i vidi ovu ljepotu, doći će uvijek - kaže Asim Nezir, koji iz dalekog Berlina ovdje dolazi na odmor.

Redovno, barem na nekoliko dana, Sutjesku tokom svog godišnjeg odmora posjeti i jedan bračni par iz Poljske. Jedino im je, kažu, žao što Sutjesku nisu "otkrili" ranije.

- Prvi put smo ovdje, oduševljeni smo krajolikom, planinama, vazduhom, ukratko svime - uglas ističu Ivan i Ivanka Salantić iz Slavonskog Broda.

Da Sutjeska polako postaje ono što je nekad bila, smatra i penzioner Jovan Sušić, koji ovdje dolazi još od vremena kada je ona bila u punom sjaju i kada su je posjećivale i svjetske zvijezde. Sušić je prije više od četiri decenije statirao na snimanju filma "Sutjeska", koji važi za jedan od najskupljih filmova jugoslovenske kinematografije.

- Na Tjentištu su 1973. boravili slavni glumački par Ričard Barton (koji je glumio Josipa Broza Tita) i Elizabet Tejlor. Sjećam se da je Elizabet u kupaćem kostimu sjedila u izletničkoj stolici i sunčala se. Dolazili su tu i velikani našeg glumišta - Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić - prisjeća se Sušić.

Prošle godine u ljepotama Sutjeske ogledala se jedna od najljepših žena svijeta, glumica Monika Beluči, koja snima film sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom "Na mliječnom putu". Nedavno je i beogradska grupa "Ortodoks Kelts" snimala spot na ovom području.

Posjete

Rukovodstvo Nacionalnog parka "Sutjeska" zadovoljno je dosadašnjom posjetom turista.

- Raduje nas što imamo veliki broj stranih turista. Obogatili smo smještajne kapacitete na Prijevoru ispod Maglića. Nedavno su tu boravili Belgijanci koji stalno dolaze, puni su i hoteli, a manifestacije koje se ovdje održavaju postale su tradicionalne - kaže direktor "Sutjeske" Zoran Čančar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana