Звиждачи мудро ћуте

Данијела Стоканић
Звиждачи мудро ћуте

Бањалука - Законски загарантована пуна заштита особа које пријављују корупцију није нагнала становнике РС да масовније пријављују корупцију па је за три мјесеца од ступања на снагу закона који штити "звиждаче" стигло тек седам пријава.

Пријаве које су стигле на адресу Министарства правде РС односиле су се на сумњу на корупцију у раду републичке управе, јединица локалне самоуправе, правосуђа те носилаца јавних овлашћења и запослених у јавним установама. Правници сматрају да је узрок слабе реакције "звиждача" њихова неупућеност у нови Закон о заштити лица која пријављују корупцију РС, а који је ступио на снагу половином јула.

Помоћник министра правде Јелена Вукадиновић каже да је поступак такав да се свака пријава узме у рад према третману повјерљиве поште и да се даље испитују наводи у њој.

- Уколико се сумња на постојање кривичног дјела, пријава се просљеђује надлежном органу - рекла је Вукадиновићева.

Адвокат Жељко Бубић истакао је да се на основу броја пријава види да становници Српске и даље немају повјерење у систем, односно не вјерују да ће бити попутно заштићени ако раскринкају некога ко је уплетен у коруптивне радње.

- Осим тога, многи чекају да виде како ће Закон функционисати - казао је Бубић.

Бањалучанин који није желио да му објавимо име каже да је недавно на својој кожи осјетио корупцију, коју није пријавио јер није желио да ризикује.

- Пријавио сам се на конкурс у једној образовној установи, која је тражила директора. Иако сам испуњавао све услове и имао највише бодова, нисам добио посао. То нисам пријавио, јер бојим се ако се то прочује, могао бих остати без садашњег посла - казао је он.

Округли сто

У Бањалуци је јуче одржан округли сто о заштити лица која пријављују корупцију, на којем су представници институција РС и регионалних и међународних организација за заштиту људских права разматрали примјену новог закона у РС. У ФБиХ је овакво законско рјешење тек у изради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана