Злоупотреба вета на референдум и попис

Ведрана Кулага
Злоупотреба вета на референдум и попис

Бањалука - Вијеће народа РС није јуче постигло сагласност о вету Клуба Бошњака на одлуку Народне скупштине о расписивању референдума о обиљежавању Дана Републике 9. јануара и на Закон о објави резултата пописа становништва на територији РС.

Нови покушај усаглашавања услиједиће данас, на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа, а уколико ни ту не буде рјешења, одлучиваће Уставни су РС. Бошњаци су покренули процедуру за заштиту виталног интереса, јер сматрају да РС нема право да се бави тим питањима и да су уперена против бошњачког народа.

Предсједавајућа Вијећа народа РС Нада Тешановић изјавила је након сједнице да клубови Срба, Хрвата и осталих нису подржали вето Бошњака.

- Због тога ће о томе и данас бити ријечи на Заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа РС. Ако ни ту не буде сагласности, ићи ће се у Уставни суд РС - додала је Тешановићева.

Потпредсједавајући Вијећа народа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да аутократска власт у РС покушава да путем референдума наруши устав ентитета и цијеле БиХ.

- За обраду и објаву резултата пописа надлежна је Агенција за статистику БиХ, а о Дану Републике своје је казала највиша судска инстанца, Уставни суд БиХ и ту је крај - казао је Чамџија.

Посланик Слободног демократског српског клуба у Народној скупштини РС Дарко Бањац, који је присуствовао сједници Вијећа народа, нагласио је да му је драго што није подржана одлука о покретању виталног интереса, јер је тиме показана одговорност за поштивање Устава и закона на основу којих се може расписати референдум.

- Намјере Бошњака су јасне, а то је да Српској буде укинут дан рођења и да се полако иде ка њеном нестајању - рекао је Бањац и нагласио да нема јачег демократског средства у свијету од референдума.

Бањац је рекао да Бошњаци нису угрожени, али да им сада одједном сметају и 9. јануар, крсне славе и називи основних школа.

- Бошњацима се ничим не пријети и имају апсолутну слободу. Ми се демократским и политичким путем боримо за очување РС, односно за наше постојање у оквиру БиХ - рекао је Бањац и додао да вољу народа нико не може оспорити.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за РТРС да је БиХ у основи погрешно постављена земља у којој нема базичног консензуса скоро ни о једном питању.

- Најбољи доказ за то је прича о празницима. Бошњацима не смета да злоупотребљавају Уставни суд БиХ и са страним судијама оспоравају Дан Републике, али се осјећају као жртве када Срби одлуче да се заштите користећи демократска средства, тачније референдум, као највиши облик изјашњавања воље једног народа. Ово није усмјерено против Бошњака. Ово није ни требало да дође на дневни ред, али је то учинио Бакир Изетбеговић својом апелацијом Уставном суду БиХ и двојица бошњачких судија који су са странцима донијели одлуку - истакао је Додик.

Он је јуче информисао и руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова да ће РС и српски народ афирмисати своја права на референдуму и објавити сопствене резултате пописа становништва.

- У самом попису је било спекулација и зато ћемо објавити своје резултате - рекао је Додик.

Референдум о Дану РС је посљедица одлуке Уставног суда БиХ, који је гласовима бошњачких и страних судија утврдио да дио Закона о празницима РС, који се односи на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, није у складу са Уставом БиХ. Референдум је заказан за 25. новембар, а питање гласи "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике". Закон о попису РС донесен је јер Српска не признаје резултате пописа становништва које је објавила Агенција за статистику БиХ на основу једнострано и незаконито донесене методологије за обраду података.

Заустављање закона

Дарко Бањац је рекао да су Бошњаци открили своје намјере када су показали да нису спремни да буде донесен закон о Уставном суду БиХ, према којем у тој правосудној институцији више не би било страних судија и прегласавања.

Приједлог тог закона у Парламент БиХ су упутили српски посланици, али је његово усвајање блокирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана