Зелене беретке најавиле војну вјежбу бојевом муницијом

Nezavisne Novine
Зелене беретке најавиле војну вјежбу бојевом муницијом

Сарајево - Удружење "Зелене беретке" припрема "највећу војну вјежбу послије ратног периода" под називом "Слобода за све", током које планира користити бојеву муницију, али и гађати из новијег наоружања које тренутно посједују Оружане снаге БиХ., пишу Незавине новине.

Мухамед Швракић, предсједник Удружења, који је ову вјежбу и најавио на Facebook страници "Зелених беретки", рекао је да ће данас упутити позив, односно захтјев Оружаним снагама БиХ да им дају ову војну опрему ради војне вјежбе или ће се обратити федералном МУП-у.

"Војну вјежбу најавили смо још раније. У питању је само скуп ветерана, гдје ће се присјетити тренутака и дана из периода агресије, те упознавање с новим наоружањем. Ред је да ветерани знају чим располажу Оружане снаге БиХ", додао је Швракић, који најављену војну вјежбу ветерана уз кориштење бојеве муниције не сматра чудном.

"Јавиле су се стотине група из БиХ и Хрватске које би учествовале у томе", казао је Швракић.

На питање зашто војна вјежба, одговорио је да су били војска, а не пчелари.

Рекао је да ће чекати одговор на захтјев за добијање војне опреме, од чега зависи када ће вјежба бити одржана.

Напоменуо је да би била одржана на њиховом стрелишту, које је у окриљу Удружења, а ако им Оружане снаге изађу у сусрет, могла би бити одржана на НАТО-овом полигону у Гламочу.

У обавјештењу на Facebook страници овог удружења наведено је да "Зелене беретке" припремају највећу војну вјежбу послије ратног периода под називом "Слобода за све".

Стоји, пак, и да је упућен захтјев за добијање војне опреме која ће се користити у вјежби, а на вјежбу су позвани "сви ветерани Оружаних снага РБиХ из периода 1991 - 1995. година".

"Вјежба укључује кориштење бојеве муниције, као и гађање из новијег наоружања које тренутно посједују Оружане снаге БиХ. Мјесто и вријеме одржавања ће бити накнадно објављени", наведено је.

Војни аналитичар Хамза Вишћа казао је јуче да не вјерује да ће ова војна вјежба бити и одржана, као ни да ће Оружане снаге БиХ или било која полицијска структура пристати дати муницију.

Сматра да ово заправо треба посматрати на нивоу вербалне дискусије која је у вези с локалним изборима и најављеним референдумом у РС.

"Оружане снаге БиХ, Министарство одбране БиХ и полицијске снаге довољно су оспособљени да могу пружити мир и сигурност у БиХ", рекао је Вишћа.

Истакао је да ниједно од удружења није регистровано да се у њима ради нека обука и то се и не дешава.

Напоменуо је да Оружане снаге БиХ имају дане отворених врата, гдје сви грађани могу видјети наоружање које користе.

Огњен Тадић (СДС), члан Заједничке комисије за одбрану и сигурност парламента БиХ, истакао је да га изненађује обавјештење "Зелених беретки", те да се након што упуте такав захтјев отварају бројна питања која се не могу гурнути под тепих.

И он сматра да се "Зелене беретке" тим захтјевом укључују у предизборну кампању за локалне изборе заказане за 2. октобар.

"Нисам чуо да закон допушта такву могућност. Ако постоје елементи за кривично гоњење организатора тог догађаја, треба то истражити. Постоје законом утврђени услови када се може користити бојева муниција, а то је у вези с активностима ловаца и спортским активностима, и Закон о оружју и наоружању, који предвиђа ту могућност личне безбједности у случају да је угрожен живот носиоца дозволе", рекао је Тадић и напоменуо да му није познато да постоје услови да било ко организује војну вјежбу.

"У акцијама међународних снага, домаћих полицијских и војних снага требало је од грађана бити одузето наоружање. То води ка питању да ли неко посједује арсенал наоружања који не би смио имати", додао је Тадић.

Шемсудин Мехмедовић (СДА), такође члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност, казао је да нису досад имали такав случај, те да ово може коментарисати када евентуално буде то имао на столу.

Изјаве Анте Јелеча, начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, као ни министрице одбране БиХ Марине Пендеш и замјеника министрице одбране Бориса Јеринића јуче нисмо успјели добити.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана