Збор непровођења одлуке Уставног суда предсједник ЦИК-а као ни члан Предсједништва БиХ неће моћи гласати

klix.ba
Збор непровођења одлуке Уставног суда предсједник ЦИК-а као ни члан Предсједништва БиХ неће моћи гласати

Сарајево - На локалним изборима који се сутра одржавају у БиХ своју грађанску дужност неће моћи обавити предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) Ахмет Шантић, али ни члан Предсједништва БиХ Драган Човић због неодржавања избора у Мостару, пише портал Klix.ba.

Више од 90.000 грађана Мостара у недјељу неће моћи обавити своју грађанску дужност, јер се политичари ни након осам година нису успјели договорити да проведу одлуку Уставног суда БиХ и изврше неопходне измјене Изборног закона.


Међу грађанима Мостара који неће остварити своје бирачко право су и предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић, али и члан Предсједништва БиХ Драган Човић, чије је мјесто пребивалишта Мостар.

Шантић, иако директно надгледа изборни процес не може гласати, као ни Човић, који је био један од судионика политичких преговора за рјешење питања Мостара.

Иако су политичари били оптимистични да ће се рјешење за Мостар пронаћи, до тога није дошло. Упркос неколико приједлога за спровођење одлуке Уставног суда у Мостару који су разматрани у Представничком дому Парламента БиХ, ниједан није усвојен.

Сви су сагласни како су измјене Изборног закона за Мостар неопходне, који прије свега подразумијева измјену Статута Града Мостара, али и избор градских вијећника, који мора бити пропорционалан броју бирача.

Локални избори у Мостару нису одржани од 2008. године, а грађани тог града и овај пут су таоци политике која им не дозвољава да остваре своје основно право.

Постоји иницијатива да се избори у Мостару одрже до краја године накнадно, што ће расписати ЦИК БиХ, али је прије тога потребно извршити промјене Изборног закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана